Hapjes, Hoofdgerechten schaal-/schelpdieren, Recepten, Voorgerechtjes

Gegratineerde oesters met zelfgemaakte bechamelsaus

Gegratineerde oesters met bechamelsaus, hmm! Heerlijk hoe dat zilte van de oester en het volle romige van de zelfgemaakte bechamelsaus samen komen. Door de oesters op deze manier in de oven te bereiden zijn ze lekker toegankelijk. Ze zijn niet koud en dus een beetje gegaard, ze smaken romig en vooral.. Ze zijn heel lekker! 🙂 De oesters gaan op de grillstand even de oven in waardoor de kaas en de saus mooi gaan kleuren. Koop je oesters zo vers mogelijk dus nooit een week van tevoren. De oester leeft tot het moment dat je ze open maakt en loshaalt. Echter wanneer de oesters te lang staan gaan ze dood omdat ze niet in het water zijn. De schelpen gaan dan open staan en deze moet je weggooien, hier kun je ziek van worden dus dat zou zonde zijn. 

Wil je er nou écht een feestje van maken er hier een lekker glas wijn bij drinken? Ga dan voor een wijn uit het Chablis gebied, deze word niet voor niks ook wel ‘oesterwater’ genoemd, de smaken gaan perfect samen! Dit recept is voor 6 gegratineerde oesters, heb je nou een dozijn verpakking gekocht? Maak dan ook eens deze oesters met een Oosterse dressing

 

gegratineerde oesters

Hapje, Schelpdier
Aantal: 6 stuks

Dit heb je nodig:

  • 6 oesters
  • 15 g roomboter
  • 15 g bloem
  • 150 ml melk
  • peper en zout
  • 20 g jonge belegen kaas

Zo maak je het:

  1. Leg een bakplaat met aluminiumpapier klaar en zorg dat het aluminium een beetje losjes en gekreukeld ligt zodat je de oesters hier op kunt leggen en het daardoor stevig staat. Maak de oesters open zoals ik in deze blogpost beschrijf. Het enige verschil is dat je het oestervocht niet in de schelp laat maar dit even in een bakje af moet gieten, bewaar het wel. Maak de oester los van de schelp en leg de schelpen met de oesters erin op de bakplaat.
  2. Verwarm de grill (en anders de gewone oven) voor op 220°C. Smelt de roomboter in een steelpan, het hoeft niet te kleuren. Doe de bloem hierbij en laat het ca. 4/5 minuten garen, roer het af en toe door. Voeg hierna de melk toe en breng het aan de kook zodat het gaat binden, blijf goed roeren met een garde zodat het niet aankoekt. Als het goed is heb je nu een mooi sausje. Roer het oestervocht erdoor voor wat extra oestersmaak en breng het op smaak met peper en zout.
  3. Schep een lepel bechamelsaus op elke oester en bestrooi ze hierna met een beetje kaas. Gratineer de oesters in ca. 5 minuten tot de kaas en de bechamelsaus lichtjes beginnen te kleuren. Let wel op met het eten van gegratineerde oesters; het is erg heet (ook de schelp!) dus informeer alle eters dat ze het niet in 1 keer achterover moeten gieten hihi. 😉 Eet smakelijk!

gegratineerde oesters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *