Hotspots, Kokspraat, Reviews

Culinair Yerseke, parels uit Zeeland

Nederland kent vele verborgen schatten, elke provincie heeft wel een specialiteit. Ik bezocht laatst het vissersdorp Yerseke aan de Oosterschelde en ik kan vol overtuiging zeggen dat dit bij de uitblinkers hoort! Het was een heerlijke dag vol nieuwe kennis, heerlijk eten en een mooie omgeving.

De dag in Yerseke begint met koffie en een Zeeuwse bolus, dit is een goede start. De Zeeuwse bolus is een zoete lekkernij die wat weg heeft van een zoete, zachte broodkrakeling met kaneelsuiker. Heerlijk! Ik ben hier met een leuk gezelschap van andere bloggers op uitnodiging van de stichting Tourist info Yerseke. Dit bureau wilt ons kennis laten maken met het moois dat Yerseke te bieden heeft. De stichting word op dit event gesteund door foodblogger Priya.

We bezoeken deze dag verschillende bedrijven waarin de oesters en mossels gekweekt en verwerkt worden.

Hier zit nog veel handwerk in en de ambacht verklaard dan ook waarom oesters, mosselen en ander lekkers vaak wat prijziger zijn. Aqua- Triton Mossel is het grootste bedrijf op het gebied van mosselen. De mosselen worden hier gespoeld, ontzand, gesorteerd en verpakt. Ze hebben binnen verschillende baden waarin de mosselen verschillende fases doorgaan. Bij Meulemeester is te zien hoe kreeften verwerkt worden. Alles gebeurd op een manier waarop de beestjes de minste stress ervaren. Ik proef hier 4 soorten oesters uit verschillende landen en grappig is dat ze echt anders smaken. De omgeving en het zoutgehalte van het water bepalen de smaak van de oester.

Met scooters die je op Yerseke kunt huren maken we een prachtige scooterrit door de omgeving. Heerlijk om met het zonnetje in ons gezicht de natuur hier te verkennen. Het is hier heel mooi groen en de zee straalt. Ik snap goed dat veel Yerseke veel toerisme heeft, wat een heerlijke plek. Je kunt hier zelf op pad gaan of een georganiseerde tour boeken, hier zijn verschillende keuzes in.

Zout kennen we allemaal maar wist jij dat hier nog heel veel verschil in kan zitten? Via Zeeuwsche Zoute krijgen we een zout-proeverij. Ze maken zout uit Zeeland en geven hier verschillende smaken aan als wakame, gerookt zout of zout met zwarte knoflook. Ook de naturel- versie bevat veel smaak van zichzelf, het is niet te vergelijken met regulier zout.

De lunch word voor ons verzorgd door restaurant De Viskeete. Een fantastische fruit de mer word voor ons klaargezet. Mosselpannetjes, kreeft, oester, krab, vongele, scheermesjes en zeeslakjes.. Werkelijk al het lekkers wat Zeeland qua schaal- en scheldieren te bieden heeft staat op tafel. Wat heeft dit goed gesmaakt, het was behoorlijk veel maar alles gaat tot de laatste hap op.

Voldaan ga ik naar huis, wát een fijne dag was dit!

Ik zou Yerseke absoluut aanrader wanneer je een dagje culinair cultureel wilt doen. Er is heel veel te zien en proeven, de mensen zijn warm en vriendelijk en de je kunt er een mooie natuurwandeling maken. Op dagen wanneer het water goed staat qua diepte kun je op excursie om zelf oesters te steken, helaas waren wij hiervoor iets te laat.

Ik was hier op uitnodiging, verder bevat dit artikel geen sponsoring en alleen mijn eerlijke mening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *