Fit en slank, Ontbijt, Recepten, Toetjes& andere zoetjes

Skinny kwarktaart met rood fruit

Skinny kwarktaart tijdens de lockdown. Om de coronakilo’s nog enigzins te beperken maar wél lekker te snoepen maakte ik deze taart. Door het gebruik van vers fruit en magere zuivelproducten past deze skinny kwarktaart prima in een gezond eetpatroon. De kandijkoekjes in de bodem zijn zo weinig, dat word je vast vergeven. Bovendien bevat dit taartje een grote portie eiwitten die goed zijn voor de spieren en je een langer verzadigd gevoel geven. Ik heb mijn taart in 8 puntjes gesneden. Hierbij bevat elke punt maar 146 kcal waarvan 17,8 g koolhydraten, 9,7 g eiwit en maar 3,5 g vet. Het ligt er dan wel een beetje aan welk merk je van de ingrediënten gebruikt maar veel zal het niet verschillen. Zelf heb ik het meest van AH huismerk gebruikt.

Je kunt met dit basisrecept eindeloos variëren. Probeer eens een ander smaakje kwark of gebruik ander fruit om er doorheen te doen. Ik vind aardbeienyoghurt heerlijk maar ben ook fan van de appel-kaneel kwark van Optimel, ik denk dat ik hier mijn volgende taartje mee maak. De taart bevat veel minder suiker als de normale versie, dit proef je wel terug. Mocht je een échte zoetekauw zijn kun je eventueel 1 a 2 el suiker of honing toevoegen aan het vruchtenmengsel.

Dit heb je nodig:

  • 500 g magere kwark
  • 500 g magere aardbeienyoghurt
  • 150 g rood fruit (diepvries) + eventueel handje extra
  • 20 g roomboter
  • 120 g kandijkoekjes
  • 6 blaadjes gelatine

Zo maak je het:

  • Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Bekleed een taartvorm van 17 cm met bakpapier op de bodem en verdeel de koek erover. Smelt de boter in een bakje in de magnetron. Giet de boter bij de koek en meng met een spatel of met de hand alles tot 1 geheel. Druk de bodem goed aan en zet het in de koelkast.
  • Wel de gelatine in een ruime kom met voldoende koud water. Doe het rode fruit in een kleine steelpan, voeg een heel klein scheutje water toe en zet de pan op laag vuur. Het fruit moet goed zacht worden. Stamp het na 5 minuten met een stamppotstamper fijn en breng het aan de kook. Haal de gelatine uit het water en knijp het goed uit. Roer het door de vruchten tot het opgelost is.
  • Giet het water uit de kom en doe er de kwark en yoghurt in. Spatel het vruchtenpapje door de kwark. Doe dit snel, door de koude massa gaat de gelatine vrij snel geleren. Giet de kwarkmassa op de taartbodem en zet het hierna minstens 4 uur in de koeling.
  • Je kunt de taart aansnijden wanneer het helemaal stevig is geworden. Snijd de randen los met een warm mes voordat je de taartvorm open maakt, anders kan het gaan scheuren. Snijd de taart in (8) puntjes en serveer het evt met nog wat extra fruit on top. Eet smakelijk!

Meer gezonde recepten? Bekijk ook eens deze linzensoep, deze knoflook- garnalen of deze watermeloen pizza.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *