Hoofdgerechten zonder vlees, Recepten, Soepen& salades

Rode linzensoep met aubergine en ras el hanout

Rode linzensoep is een lekker vullend, kruidig en gezond soepje. Ik had nog een restje linzen en een aubergine die op moest en besloot er een soepje mee te maken. Linzen zijn super gezond, ze zitten vol vitamine B, zink, goede koolhydraten, eiwitten en ijzer. Zelfs zoveel ijzer dat ze als vervanger voor rood vlees gegeten worden. Ras el hanout is een Afrikaans kruidenmengsel en het betekend ‘het beste van de winkel’. Er komt gember, kaneel, komijn, koriander, kurkuma, nootmuskaat en kruidnagel in voor, de hoeveelheden verschillen alleen weleens. Elk dorpje heeft namelijk zijn eigen precieze samenstelling. Het is een heerlijk mengsel om door stoof-, couscous- en vleesgerechten te gebruiken.

Soepje, Lunch, Voorgerecht
Aantal kopjes: 4/6

Dit heb je nodig:

  • 1 aubergine
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 4 Roma tomaten
  • 1 l water
  • 1 blokje groentebouillonpoeder
  • 150 g rode linzen
  • 1,5 tl ras el hanout
  • snufje chilipeper
  • zonnebloemolie
  • peper en zout
  • wat yoghurt om erbij te serveren

 

Zo maak je het:

  1. Was de aubergine en snijd het in grove blokjes. Maak de knoflook en de uien schoon en snijd ook dit in  grove stukken. Verhit een beetje zonnebloemolie in een ruime kookpan en fruit de knoflook en de uien aan. Voeg na een paar minuutjes de aubergine toe. Laat het op hoog vuur nog wat bakken en snijd ondertussen de tomaten in vieren. Voeg de blokjes tomaat toe, laat het nog 5 minuutjes bakken op wat lager vuur en voeg dan de ras el hanout en de chilipeper toe.
  2. Laat de specerijen nog 2 minuten meebakken en voeg hierna het water, de linzen en het bouillonblokje toe. Breng het aan de kook en laat het zeker een uur op laag vuur pruttelen. De linzen moeten goed gaar worden want anders word de structuur van de soep korrelig. Check na het uur of de linzen helemaal mooi zacht zijn.
  3. Pureer het soepje met een staafmixer en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. Serveer de soep met een beetje yoghurt erin. Serveer de rode linzensoep lekker warm. Als je de soep bewaard zal het nog wat indikken door de bindende functie van de linzen. Wanneer je de soep weer opwarmt, kijk dan of het een goede dikte heeft, anders kun je nog wat extra water toevoegen.

rode linzensoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *