Keukentechnieken, Patisserie technieken

Patisserie technieken deel 4

Patisserie technieken deel 4 alweer. Er waren nog 3 technieken die ik in deze categorie wou behandelen, namelijk: opkloppen, pureren en canneleren. Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3 van de patisserie technieken. Hierna heb ik de technieken in de volgende categorieën verdeeld: opmaak, uitdroging, vloeistoffen en voorbereiden. Droge stof vond ik altijd een beetje saai maar nu ik klaar ben met school ben ik blij dat ik dit heb meegekregen, het is super handig. Vooral wanneer er eens iets fout gaat is het goed te weten hoe je het eventueel kan opknappen, dit heeft me al meerdere keren gered haha! 🙂

Opkloppen

We hebben vast allemaal weleens slagroom met de hand of een mixer opgeklopt. Het doel van opkloppen is lucht in je product brengen. Door het opkloppen word het volume meer, het word vooral met melkproducten of eieren gedaan. Een garde werkt hier het beste voor. Hoe sneller je tikt, hoe sneller het opgeklopt word. Een keukenmachine heeft schillende gardes. Een echte garde op mee op te kloppen, een vlinder (bisschop) voor koekjesdeeg en een deeghaak voor stevige deegsoorten. Hieraan zie je dat hoe fijner de garde is, hoe beter en luchtiger het kan opkloppen.

pastisserie technieken
Verschillende gardes in een keukenmachine. -Bron foto-

Pureren

Pureren is een techniek die geregeld voorkomt in de patisserie, voornamelijk met fruit. Als je een frambozenpuree wilt maken zorg je dat het fruit evt. al ontdooid is als het uit de diepvries komt. Je kunt het puur tot puree draaien in een keukenmachine maar je kunt er ook een siroop van maken door het even te koken met wat water, suiker en eventueel andere smaakstoffen om het daarna te staafmixer of te pureren in een machine. Vaak moet een vruchtenpuree na het pureren nog gezeefd worden zodat er geen pitjes of stukjes meer in zitten.

Canneleren

Canneleren is een techniek die je thuis misschien niet zo snel zult gebruiken maar in een cocktailbar kom je het regelmatig tegen. Het is een soort dunschiller waarmee je een sliertje uit een ingrediënt als komkommer, sinaasappel of citroen kunt halen. Dit word vaak gebruikt om een drankje mee te versieren of als garnering op een taartje.Wanneer je een komkommer canneleert en de komkommer dan in plakjes snijd, geeft dit leuke figuurtjes.

patisserie technieken patisserie technieken

-Bron foto citoen en canneleermes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.