Vegetarische balletjes op Oosterse wijze. Vertel de echte vega’s eerst dat het geen echt vlees is, ze zullen het haast niet geloven. 😉 Deze balletjes zijn haast niet van echt vlees te onderscheiden. Ik gebruikte het gehakt van Meatless Farm maar er zijn tegenwoordig al meerdere merken die de structuur van rauw gehakt na hebben gemaakt, een stuk sappiger als vega gehakt dat al ‘geruld’ is. Ik maakte het Oosters van smaak en serveerde 1 deel van de balletjes als hapje bij de borrel en 1 deel op een salade. Beide heerlijk!
Ik ben zelf 10 jaar lang vegetariër geweest, van mijn 7e tot 17e. Vanwege de koksopleiding die ik heb gedaan ben ik weer vlees gaan eten. Inmiddels vind ik het zo lekker dat ik het gewoon weer eet, ik eet het alleen wel echt met mate. Ik vind het niet nodig elke dag vlees of vis te eten en daarom is het extra fijn dat de kwaliteit van de vervangers steeds beter is geworden. Met deze producten mis je niks wanneer je liever even geen vlees eet. Ook zijn de vervangers vaak eiwitrijk, een fijne toevoeging in een gezond leefpatroon.
Voor 12- 15 balletjes
Dit heb je nodig:
- 200 g vega gehakt
- 3 el ketjap asin (zout)
- 2 tl sambal
- 3 el paneermeel
- 2 teentjes knoflook
- ½ rode ui
- 2 tl zonnebloemolie
Zo maak je het:
- Maak de ui schoon en snipper het super fijn. Maak ook de teentjes knoflook schoon en snijd deze ragfijn. Meng het vega gehakt met 2 el ketjap (je houdt dus 1 el achter), de sambal, paneermeel, ui en knoflook. Kneed alles tot het goed gemengd is.
- Maak balletjes van het gehakt. Ik heb de balletjes van een doorsnee van ca. 3 cm gerold. Verhit de zonnebloemolie in een goede koekenpan en bak de balletjes rondom knapperig en gekleurd. Zet het vuur iets lager en laat het nog zo’n 3 minuten doorgaren.
- Voeg de laatste el sojasaus toe en laat het op hoog vuur een beetje inkoken. Serveer de vegetarische balletjes het liefst (lauw) warm. Eet smakelijk!
Meer inspiratie? Bekijk ook eens deze gezonde kipnuggets met dip of deze knoflook garnalen.