Tom kha kai soep is eigenlijk een Thaise kippensoep. Er gaan veel typisch Thaise producten in als vissaus, sereh (citroengras), gember en kokosmelk. Tuurlijk zijn er altijd veel varianten van recepten net zoals er bij ons in Holland heel veel varianten van stamppotten zijn. Sommige tom kha kai soepen zijn met laos en limoenblad maar hier kon ik niet zo makkelijk aan komen. In een toko hebben ze dit uiteraard wel maar aangezien we (volgens mij?) geen toko hier in de buurt hebben heb ik het zo gemaakt en ik vond het een erg lekkere soep. Ik heb ervoor gekozen een deel van de soep te pureren met de staafmixer, officieel gebeurd dit niet maar het leek me niet zo fijn op een stukje gember te bijten.
Om er een vullende maaltijdsoep van te maken voegde ik wat ei en noedels toe. Mocht je dit niet willen kan je het gewoon weg laten maar ik vond het er erg lekker bij. Heb je nou een stuk gember of een rode peper over? Gooi dit in een zakje in de vriezer! Dit heb ik thuis ook en het blijft gewoon goed, zonde om weg te gooien. Wanneer je het ontdooid kan het iets slappen aanvoelen maar het is nog goed bruikbaar. Deze tom kha kai soep kan je mooi opdienen met de verse garnituren, hmm!
Dit heb je nodig:
- 35 g gember
- 3 tenen knoflook
- 1 rode peper
- 2 el basterdsuiker
- 2 el vissaus
- 1 stengel sereh
- 1 limoen
- groentebouillon poeder
- 2 kipfilets
- 1 blik kokosmelk
- 1 liter water
- 300 g kastanje champignons
- zonnebloemolie
Ter garnering:
- taugé
- 1 limoen
- rode peper
- 4 eieren
- 125 g woknoedels
- koriander
Zo maak je het:
- Verwijder de pitjes uit de rode peper (tenzij je van écht pittig eten houd) en snijd het grof. Maak de teentjes knoflook schoon en hak deze, snijd ook de gember grof. Kneus de sereh stengel en snijd de limoen in kwarten. Verhit wat zonnebloemolie in een grote pan en zet de knoflook en de rode peper aan. Voeg de basterdsuiker toe en laat het 2 minuten karamelliseren en blus het hierna af met de vissaus. Mix alles met een staafmixer in de pan tot het een puree is.
- Voeg de sereh toe, de kwarten limoen, het water en wat bouillonpoeder en laat alles 20 minuten op laag vuur pruttelen. Snijd ondertussen de kipfilets in dunne reepjes en de champignons in plakjes. Voeg dit toe en laat het nog 10 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de kokosmelk toe, vis de sereh en de limoenparten uit de soep en breng het geheel nog 1 keer aan de kook zodat het lekker warm is.
- Voor de opmaak: kook de eitjes, spoel ze koud, pel ze en snijd ze doormidden. Bereid de noedels zoals op de verpakking aangegeven staat; vaak moet je eerst wat water koken en de noedels hierin laten wellen. Snijd de limoen in partjes, was eventueel de taugé, snijd de pepers in fijne ringetjes en pluk wat blaadjes koriander. Serveer de soep in diepe borden met wat ei, noedels, peper ringetjes, koriander en taugé. Serveer de partjes limoen er los bij zodat je dit over de soep uit kunt knijpen om het lekker fris te maken.