Klassieke witte asperges met hollandaise saus, wat wilt een mens nog meer?! Zó lekker! Ik ben gek van witte asperges en ook van hollandaise saus dus deze combinatie maakt me gewoon heel gelukkig. Hollandaise saus is een warme eiersaus net als de zoete variant die sabayon heet. Je zou de bereiding een klein beetje kunnen vergelijken met het maken van mayonaise maar dan warm, al smaak het dan gelukkig weer niet naar warme mayo haha. Volgens de officiële regels van de koksopleiding maak je hollandaise saus met castrique, dit is een soort ingekookt mengsel van azijn, sjalotjes en kruiden. Voor de hollandaise saus die ik zelf maakte heb ik dit wat makkelijker gemaakt en ik zal je eerlijk zeggen.. Het verschil is amper te proeven! 😉
Hoofdgerecht met vlees, Bijgerecht, Saus
Aantal personen: 2
Dit heb je nodig:
- ca. 12 asperges, geschild en gekookt via dit recept
- 300 g aardappeltjes in schil, liefst nieuwe oogst aardappels
- 6 plakken ham naar keuze
Voor de hollandaise saus:
- 1 el azijn
- 2 eidooiers
- 100 g roomboter
- peper en zout
Zo maak je het:
- Kook de aardappeltjes met schil en al af tot ze lekker beetgaar zijn, giet ze hierna af. Schil en kook de asperges op de manier die ik hier beschrijf. Als de asperges en de aardappeltjes allebei nog zo’n 5 minuten nodig hebben kun je aan de saus beginnen.
- Smelt de boter tot het vloeibaar is en zet het opzij. Verhit de azijn, de eidooiers en snufje peper en zout au bain marie. Dit houd in dat je een steelpannetje met water net aan de kook brengt en hier een kom met de producten erin op zet. Zo komt het niet direct in contact met het vuur maar verwarmt het toch. Klop het de hele tijd goed door met een garde, het moet schuimig worden. Als het schuimig is en ongeveer op gevoelstemperatuur is haal je snel de kom van het pannetje af.
- Voeg druppelsgewijs de boter aan het eimengsel toe en blijf het goed opkloppen met de garde. Als alle botersaus is opgelost is je saus klaar.
- Serveer de klassieke witte asperges met Hollandaise saus, de aardappels en de ham, eet smakelijk!