Ik heb dit recept van Bretonse mosselen naar mijn eigen woorden gezet, maar heb het van www.mosselen.nl overgenomen. Ik ontdekte hun op een culinair event; the taste of Oegstgeest. Ze deelde hier bakjes met mosselen uit, hmmm! Ik ben een groot mosselfan en was ook erg blij met het mossel-receptenboekje dat ze me gaven! Toen ik op hun website keek, zag ik over de club Vrienden van de Mossel. Voor maar €5,00 per jaar ben je hier al vriend van. Ze zorgen voor onderhoud aan de mosselbanken. Mosselkwekerij is zeldzaam en als we niet uitkijken verdwijnt het. Voor die €5,00 krijg je ook nog een 1 keer per jaar een rondleiding in Yerseke waar je veel te weten komt over de mosselen. Je krijgt een film te zien, brengt een bezoek aan het Oosterscheldemuseum, bezoekt een mosselveiling, krijgt een rondvaart met een mosselkotter en je kunt wat lekkere verse mossels kunt kopen voor een bodemprijsje! Ik ben meteen lid geworden, en snap niet waarom jij dat niet zo doen!
Dit recept vond ik aantrekkelijk omdat het anders is dan normaal met witte wijn, de standaard groenten en het kruidenmixzakje.. De combinatie met spek, cider en mosselen vond ik erg lekker.
Hoofdgerecht met ‘vis’
Dit heb je nodig:
- 4 kilo mosselen
- 25 gram roomboter
- 75 gram ontbijtspek, in reepjes
- 2 uien, in ringen
- 2 preien, in ringen
- 150 ml cider
- 1 bekertje crème fraiche (à 125 ml)
- 1 bosje platte peterselie, fijngehakt
- lekker brood voor erbij (ik gebruikte Turks brood)
Zo maak je het:
1. Controleer de mosselen. Smelt in een ruime hoge pan de boter en bak de spekreepjes uit. Bak de ui en prei 2 minuten mee. Schenk de cider in de pan en leg de mosselen op de groenen. Breng de mosselen in een gesloten pan aan de kook en kook ze 6-8 minuten of tot alle schelpen open staan, schud ondertussen een paar keer. Houd de mosselen met de groenten warm
2. Zeef het mosselvocht, doe terug in de pan en laat tot zo’n 150 ml inkoken. Roer de crème fraîche erdoor. Schenk de roomsaus over de mosselen en bestrooi met peterselie. Serveer ze met het brood.
Tip!
Mosselen kun je controleren door te kijken naar de schelp. Als deze een beetje open staat druk je hem stevig dicht. Als de schelp zich sluit is het nog goed, als die open blijft staan is de mossel dood en kun je het beter niet meer eten. Als de schelp gebroken is, is de mossel dood en moet die ook weg. Een andere manier om mosselen te checken is om je wasbak vol met koud water te laten lopen en de mosselen hierin te doen. De mosselen die blijven drijven zijn niet meer goed, maar controleer voor de zekerheid toch de rest ook nog even. Mosselen zijn erg lekker maar ze moeten we goed zijn. Als een mossel niet goed meer is (van tevoren al dood) kun je er flink ziek van worden, dus neem altijd het zekere voor het onzekere.
