Den Haag, Hotspots

Wijncursus bij Wijnklas, de basis van het proeven

Wijncursus bij Wijnklas, de basis van het proeven..

Ik vind wijn proeven best lastig. Ik weet dat ik van een witte wijn houd met frisse smaaktonen erin en bestel of koop vrijwel altijd een Sauvignon Blanc omdat ik dan weet dat ik goed zit. Of ik hier dan ook echt bepaalde geuren of smaken in terugvind? Niet echt.. Ik proef vanuit mijn werk in de horeca al een aantal jaren wijn- en spijs (gerecht) combinaties. Het proeven of de combinatie klopt of niet lukt me maar om de wijn dan echt te omschrijven? Dit lukt me niet echt, verder als fris of houtig kom ik niet.. Tijd voor verandering! Een avondje in de schoolbank op een leuke manier, tijd voor een wijncursus van Lucien van Wijnklas.

Bij binnenkomst krijgen we een glas bubbels..

Na een kort ‘voorstelrondje’ krijgen we uitleg over het proeven van wijn. Je proeft in 3 stappen; kijken, ruiken en proeven. De kleur zegt veel over hoe jong of oud de wijn is. Een lichte witte wijn is jonger als een donkergele wijn en een paarsrode wijn is jonger als een rood- bruinige wijn. Hoe ouder een wijn is, hoe sterker de smaak zal zijn. Bij het ruiken word veel gebruik gemaakt van een aromawiel. Hier staan geurtonen op (bijv. fruitig, kruidig, hout, gebrand en aards) en deze worden weer onderverdeeld in verschillende geuren.

We beginnen met proeven en krijgen een uitleg over het proces van wijn maken. De druiven word ontsteelt en de druif word geperst. Het sap word gefermenteerd en gerijpt. Hierna volgt een proces van filteren en clarifiëren waardoor de wijn helder word, hierna moet het alleen nog afgevuld worden. Bij fabriekswijnen die je zoal in de supermarkt koopt word alles machinaal en met massa’s tegelijk gedaan, bij de meer ambachtelijke wijnen worden de druiven met de hand geplukt en worden kleine lichtingen tegelijk gemaakt. De ambachtelijke wijnen worden meestal niet in de supermarkt verkocht omdat ze niet tegen die massa op kunnen werken en de wijn niet altijd precies dezelfde smaak zal hebben, hiervoor kun je beter naar een speciaalzaak.

We proeven verschillende wijnen, van fris tot zwaar en van wit tot rood..

Tijdens de wijncursus leren we hoe je wijn analytisch moet proeven. Hedonisch proeven is alleen lekker/ niet lekker, wij gaan analytisch bekijken wat we zien, proeven en ruiken. Mocht je van Sauvignon Blanc houden, ga jij waarschijnlijk vaak voor frisse, fruitige wijnen. Proef dan ook eens een Verdejo, een Albarino, een Gruner Veltliner of een Picpoul de Pinet. Mocht jij liever gaan voor een zwaardere Chardonnay zijn de Viognier, de Pinot Blanc of de Chenin Blanc wellicht meer iets voor jou.

We krijgen nog uitleg over verschillende wijngebieden en klimaten, zo zorgt een warmer klimaat voor meer suikers en alcohol wat zorgt voor een vollere, zoete smaak in wijn. Bij de rode wijnen komen er lekkere kaasjes op tafel en leren we de combinaties proeven. Dit alles met een gezellig clubje mensen zorgt voor een heerlijke, leerzame en gezellige avond. Achteraf werden de geopende flessen wijn verdeeld onder de deelnemers, wij gingen met een heerlijke fles Sauvignon Blanc uit Malborough naar huis, onze favoriet!

Of ik na een paar uur wijnexpert ben en me helemaal wegwijs weet in de wereld van wijn?

Nee haha! Wel heb ik de basis geleerd en kon ik aan de hand van de stappen die we leerde en het aromawiel ernaast toch een stuk beter analyseren wat ik proefde als voor de wijncursus. Ook was het gewoon een leuke ervaring, het lijkt me ook leuk dit met een groepje vriendinnen te volgen als avondje uit. Lucien verteld alles rustig en duidelijk en er is altijd ruimte om vragen te stellen. Met tussendoor 2 kleine pauzes is alles goed te volgen, zelfs als je stiekem toch alle slokjes wijn doorslikt. 😉

Je hebt verschillende wijnproeverijen en cursussen maar de officiële Nederlandse diploma’s die je kunt behalen vallen onder SDEN 1 tm 4. Wijnklas geeft 1 t/m 3. Voor SDEN1 moet je 2 dagen bijeen komen, deze word op 22& 29 september en 25 sep& 2 okt gegeven. Ook voor SDEN 2 en 3 kun je in november en december terecht. Deze 3 uur durende korte wijncursus die ik heb gevolgd kun je al voor slechts €50,00 pp volgen. Ook zijn er regelmatig wijnproeverijen te volgen voor maar €20,00. Kijk op de site van Wijnklas voor alle data’s.

Ik ben hier geweest op uitnodiging, deze review bevat zoals altijd mijn eerlijke mening.

1 thought on “Wijncursus bij Wijnklas, de basis van het proeven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *