Koksopleiding, Kokspraat

De basis koksopleiding

Op Eten met Roos laat ik jullie kennis maken met mijn koksleven. Er staan al wat dagboekjes online, wat keukentechnieken maar in de rubriek ‘koksopleiding’ ga ik wat dieper in op de koksopleiding zelf. Je hebt verschillende koksopleidingen die elkaar allemaal aanvullen, je begint bij de basis koksopleiding..

Vooropleiding en niveaus
Mijn kokscarierre begon in niveau 2. In principe begin je standaard bij niveau 2, wat je voor vooropleidingsniveau ook hebt gedaan. Behalve als je geen vmbo diploma hebt, dan begin je bij niveau 1, dat is de opleiding voor horeca- assistent. Wanneer je per se een hoger niveau wilt doen kun je naar niveau 4, dit is alleen een horeca- management opleiding en je leert dus veel minder over het koken zelf. Je begint bij niveau 2 omdat daar alle basistechnieken in zitten, het gaat daar niet zozeer om je niveau qua taal, rekenen ect.

De opleiding, BOL of BBL
Ik begon mijn opleiding toen ik 16 was op het ROC in Leiderdorp, inmiddels zit dit in Leiden. Ik liep stage bij ’t Crabbetje. Eerst stond ik in Leiden, daarna ging ik naar Delft, waar ik het stiekem toch wat leuker vond. De opleiding duurt 2 jaar en je kunt kiezen voor de leerweg BOL of BBL. Bij BOL ga je 3 dagen naar school en loop je 2 dagen (onbetaalde) stage, bij de leerweg BBL werk je 4 dagen en ga je 1 dag naar school, je werkdagen krijg je wel uitbetaald.

Ik koos voor de leerweg BOL omdat ik mijn opleiding wou versnellen. Uiteindelijk deed ik amper een jaar over mijn niveau 2, dit had met de leerweg BBL nooit gelukt omdat je dan echt weinig tijd over hebt na het werken. Ik heb achteraf geen spijt maar weet niet of ik opnieuw zou versnellen. Je loopt toch in de praktijk een achterstand op met de rest van je klas die er al 2 jaar op hebben zitten. Een bedrijf verwacht wel dat je presteert als iemand met 2 jaar ervaring dus je moet jezelf af en toe extra bewijzen en een stapje harder werken.

basis koksopleiding niveau 2

Wat leer je nou precies op de opleiding?
Niveau 2 is de basis, je leert van alle kanten in de keuken de basistechnieken, van sauzen, voorgerechten, en desserts tot groente-, aardappel-, spijs- en rijstbereidingen. Je krijgt warenkennis over vis, vlees, groentes, eigenlijk alle producten.. In de BOL opleiding heb je 1 of 2 keer per week praktijk op school, hierin maak je vaak wat simpele dingen. Je leert je werk plannen en je verantwoordelijk voelen voor wat je maakt. In de 2 dagen die je stage loopt werk je in een bedrijf aan je takenboek en draai je een beetje met het vaste personeel mee. Je hebt een leermeester die je begeleid en je coached. In je takenboek staan alle basistechnieken die je moet kunnen op je examen. Er staan hele simpele dingen in als kruiden hakken en een basis soepje maken maar ook al dingen als een parfait en een mousse maken.

Af en toe had je stageperiodes in Nieuwe Energie, het restaurant van school. Het was in een apart gebouw, een kantoor. Je verzorgde hier de lunch voor de mensen die daar werkte. Hun betaalde voor de gerechten die wij maakte, wij waren als het ware hun kantine. Je maakt daar dagsoepen en broodjes, het is vrij simpel maar als groentje in de horeca is het al best spannend allemaal. Wanneer je klaar was bij Nieuwe energie kreeg je een beoordeling mee van Joop, de chef daar. Deze kon school weer gebruiken om te kijken hoe je vooruitging, ik vond het altijd gezellig om daar met Joop te staan.

Het examen
Met het examen krijg je een paar complete menu’s die je moet leren. Je moet het op je werk allemaal een keer proefkoken zodat je eventuele dingen die je nog niet weet leert. We hadden 4 menu’s die we moesten leren en op het moment van je examen werd er 1 menu uitgekozen dat we moesten maken. Ik had als voorgerecht een aardappelsalade met vissticks. Als hoofdgerecht had ik iets met speenvarken en als dessert moest ik een crème brulee maken. Je mag best een paar foutjes maken, als je ze maar goed hersteld. Je word beoordeeld door examinatoren die je niet kent, dit zijn mensen van andere scholen en uit het bedrijfsleven. Je word op je eindproduct beoordeeld maar ook zeker op hoe je werk; of je schoon werkt, of je het goed plant allemaal, dat soort dingen.. Wanneer je bent geslaagd ben je echt nog laaaang geen goede kok maar je weet in ieder geval de basistechnieken waarmee je verder naar niveau 3 kunt, de opleiding zelfstandig werkend kok.

Kosten opleiding
Het eerste jaar is best duur. Het collegegeld voor een BOL opleiding is ongeveer  € 1.118,00, voor BBL is dit alleen het cursusgeld wat €232,00 voor niveau 2 is. Verder heb je kokskleding nodig, messen, werkschoenen en een laptop.

Getallen en de dingen die ik zeg zijn mijn eigen ervaringen. Dit was 4 jaar geleden zo, wanneer iets veranderd is ben ik hier niet van op de hoogte. 😉

basis koksopleiding niveau 2

2 thoughts on “De basis koksopleiding

  1. Leuk om te lezen! Ik heb zelf ook deze opleiding afgerond op het roc in Amsterdam. Mijn niveau 3 ZWK heb ik afgerond in de Horeca Academie op Den Haag. Die school is meer praktijkgericht, aangezien roc zich vooral richt op theorie natuurlijk. 🙂 x

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *