Foodblogswap, Recepten, Toetjes& andere zoetjes

Boltaartje met appelcurd, blauwe bes en merengue

Voor de foodblogswap van deze maand kookte ik van de blog spruitjes zijn niet vies. Dit is de blog van Marloes en ik lees altijd met veel plezier haar receptjes en persoonlijke verhalen. Ze heeft veel lekkere recepten in haar index. De foodblogswap is bedoeld om een recept te kiezen en er een andere twist aan te geven, ik koos voor het recept ‘klassieke appeltaart’. Ik dacht ik aan een verandering als wat spijs en amandelen toe te voegen maar toen besloot ik het roer helemaal om te gooien, het werd een supermodern appeltaartje, een boltaartje waarin de appel word verwerkt als curd. Door de merengue, cake en de blauwe is het nog te betwijfelen of dit nog wel een ‘echte’ appeltaart is gebleven, het was in ieder geval een erg lekker taartje!

De hoeveelheden kunnen iets aan de ruime kant zijn, dit hangt er een beetje af wat voor kommetje je gebruikt. Het is echt vrij machtig dus ik raad aan een niet te grote te nemen maar als je wat over houd is dit ook heel lekker met wat vanilleijs of op een plakje cake.

appelboltaart met blauwe bes cake en merengueappelboltaart met blauwe bes cake en merengue

Toetjes& andere zoetjes
Aantal personen: 8

Dit heb je nodig:

Voor de merengue:

 • 70 g eiwit
 • 15 g poedersuiker
 • 150 g suiker
 • 40 g water

Voor de bessenlaag:

 • Hand bosbessen (diepvries)
 • 1 el geleisuiker
 • 2 blaadjes gelatine

Voor de appelcurd:

 • 1 eidooier
 • 60 g appelsap
 • 60 g suiker
 • 7 g maizena
 • 12 g koude boter
 • 1 blaadje gelatine
 • 1 cake (zelfgemaakt of gekocht)

Zo maak je het:
1. Begin met de vorm, dit is de basis van je taartje. Bekleed een rond kommetje met bakpapier. Knip het bakpapier ver in, dan buigt het makkelijker en behoud je de ronde vorm. Snijd horizontale plakken van de cake en bekleed het het kommetje helemaal mee. Wanneer er kleine openingen in zitten vul je dit met een klein stukje cake. Druk het goed tegen elkaar aan en wanneer dit niet lukt kun je je vinger een beetje nat maken en het dan aan elkaar ‘plakken’. Laat het in de koelkast wat opstijven.
2. Nu maak je de appelcurd. Wel het blaadje gelatine in wat koud water (wel gelijk de blaadjes voor de blauwe bessen in een ander bakje). Verwarm de appelsap met de suiker en kook het tot de suiker is opgelost. Maak van de maizena en de eidooiers een papje en giet dit bij de appelsap. Roer goed, anders gaat het stollen en krijg je een roerei. Na ca. 2 min. gaar roeren haal je het van het vuur. Smelt de gelatineblaadjes in het warme mengsel, roer het door en giet het in de cakevorm. Hou aan de bovenkant zo’n 2 cm ruimte, de bessen- en cakelaag komen er nog op.
3. Voor het blauwe bessenmengsel zet je de bessen op in een pannetje, laat ze op laag vuur ontdooien. Zeef het en doe de helft van het bessensap weer terug in het pannetje met de bessen. Maak het met een stafmixer tot grove stukjes, zet het terug op het vuur en voeg de geleisuiker toe. Laat het even doorkoken, haal het van het vuur, meng de gelatine erdoor en laat het iets afkoelen. Wanneer de appelcurdlaag stevig is en je bessencompote lauw aanvoelt, verdeel je de bessenlaag over de appellaag. Laat het geheel in de koelkast opstijven.
4. Maak ondertussen de merengue. Zet de suiker met het water op in een steelpannetje. Breng het aan de kook tot 117°C. Wanneer je geen suikerthermometer hebt (die had ik in dit geval ook niet ) kijk dan goed naar hoe de massa veranderd. De suiker moet goed opgelost zijn zonder er in te roeren en het moet heel lichtgeel van kleur worden, zoals een echt siroopje. Klop het eiwit met de poedersuiker half stijf. voeg dan op een lage stand de suikersiroop toe. Wanneer je dit op een hoge stand doet heb je in het begin kans dat alle siroop eruit spat en dit is kokend heet, doe dus voorzichtig. 😉 Mix net zolang tot de merengue afgekoeld en dik is.
5. De laatste stappen zijn de onderste laag cake en bovenop de merengue. Wanneer het taartje opgesteven is breng je de laatste plakken cake aan. Gebruik hiervoor de beschrijving uit stap 1. Zorg dat de naden goed aan elkaar vastzitten. Nu komt het spannende moment; het omkeren van je taartje. Wanneer je niet zeker bent over de stevigheid kun je het taartje het beste nog even op laten stijven. Wanneer je denk dat het goed is kun je het het beste in 1 keer omkeren op een snijplank. Til het kommetje voorzichtig op en haal het bakpapier van je taartje. Besmeer je taartje met een goede laag merengue en maak er met een vorkje pieken in. Brand deze af met een crème brûlée brander.

appelboltaart met blauwe bes cake en merengueappelboltaart met blauwe bes cake en merengue

 

4 thoughts on “Boltaartje met appelcurd, blauwe bes en merengue

 1. Wow Roos, wow, wat heb je er een schitterde taart van gemaakt. En wat is in dit recept het idee van de FBS (eigen interpretatie) goed te zien. Nogmaals: Wauw!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.