Kokspraat, Reviews

Geproefd: Ibericoham van De Spaanse schuur

De Spaanse schuur is een familiebedrijf uit Noord-Spanje. 35 Jaar geleden is het opgericht door ‘oom’ Julio, die besloot zijn Iberische varkens rond te laten lopen in de bergachtige streek ten zuiden van Salamanca. Sinds 2012 is het ook in Nederland verkrijgbaar. Iberico hammen, Iberico worsten en kazen worden via Julio geïmporteerd naar Nederland.

Ibericohammen de Spaanse schuur

De varkens
Ibericovarkens leven alleen in Spanje. Ze hebben een donkere kleur en knikoren. Doordat ze veel bewegen door de bergen hebben ze een mooie vetopslag rondom en in de spieren. De Iberische varkens eten eikels en wilde grassen die ze zelf de hele dag door lopen te scharrelen. Door alle eikels die ze eten kunnen ze wel 65% aan onverzadigde vetten bevatten. Doordat ze meer vet bevatten, moeten de hammen langer rijpen, wel 36 tot 48 maanden. De langere rijping zorgt voor een zachtere texuur en hierdoor smaak het delicater. Er zijn strenge controles om te zorgen dat Iberische varkens een goed leven hebben. Ze hebben veel hectare grond nodig en krijgen geen hormonen toegediend. Van oktober tot februari eten de varkens ongeveer 12 kilo eikels per dag.

De bereiding
Als een varkens ongeveer 180 kilo is word het geslacht. De voorpoten/schouders (paletas) en de achterpoten (jamones) worden 10 tot 14 dagen onder een dichte zoutlaag gelegd. De ham word vervolgens gewassen en te drogen gehangen, zodat het zout goed kan intrekken. In het voorjaar begint de ham te ‘zweten’, waardoor het ongeveer één derde van z’n gewicht verliest. De rijping wordt voortgezet in koele kelders. Hier blijft de ham minimaal 18 maanden hangen en verkrijgt daar een beschermende schimmellaag. De smaak wordt dan nog intenser en
daarna is de Iberische ham nog jaren te bewaren.

Mijn mening
Op de Taste van Oegstgeest maakte ik kennis met De Spaanse schuur. Ze hadden Serranoham en Ibericoham.  Serranoham komt van een blank varken en Ibericoham van het Ibericovarken. Je proeft echt duidelijk verschil. Ik vond het allebei lekker, maar de Ibericoham is veel voller van smaak. Het is niet goedkoop, maar ik betaal liever iets meer voor wat lekkers dan wat minder voor iets waar ik eigenlijk niet zoveel aan vind. Ik vond het verhaal van de hammen wel interessant en heb toen wat meer informatie gevraagd. Er stonden 2 mannen, familie van oom Julio, vol enthousiasme te vertellen over de producten die ze hebben.

Deze post bevat geen enkele manier van sponsoring, ik vond het gewoon leuk hier wat over te vertellen. 😉

Ibericohammen de Spaanse schuur

1 thought on “Geproefd: Ibericoham van De Spaanse schuur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *