Snelle ratatouille met zwarte bonen en feta is heerlijk, gezond en staat binnen mum van tijd op tafel. Nederlanders eten vrij weinig bonen. Zonde, het is zó gezond en veelzijdig. In salades, soepen, spreads of in stoofgerechten.. Er zijn weinig dingen wat je er niet mee kunt maken. Je kunt ze warm of koud eten en dit is dan ook 1 van de redenen dat ik het vaak eet. De vezel- en eiwitrijke peulvrucht past perfect in een voedingsschema voor een sporter. Het heeft in verhouding minder calorieën als andere koolhydraat- bronnen, ook mooi meegenomen. Als ik iets met bonen maak, gebruik ik dit altijd als enige koolhydraatbron, ik eet er verder geen rijst of aardappel meer bij.
De zwarte bonen die ik in dit recept heb gebruikt kreeg ik in een pakket van HAK. Ik kreeg dit pakket om de bonen te promoten, zeker geen straf als je het mij vraagt. Verse groentes vol vitaminen, bonen voor wat energie en feta om het geheel een lekker zoute kick te geven. Héérlijk! Ik eet haast wekelijks zulke stoofpotjes maar had het recept niet eerder uitgewerkt, bij deze. 🙂
Dit heb je nodig:
- 1 courgette
- ½ aubergine
- 2 paprika’s
- 4 stengels bosui
- 3 tenen knoflook
- 3 vleestomaten
- 15 cherrytomaatjes
- 1 zak zwarte bonen van 225 g
- 3 el feta (light)
- bosje basilicum
- 2 el zonnebloemolie
Zo maak je het:
- Maak de knoflook schoon en hak het fijn. Was de courgette, aubergine en de paprika’s en snijd alles in gelijke blokjes. Verhit de olie in een ruime koekenpan en zet alle groentes zo’n 5 minuten aan op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes, hak de basilicum grof en snijd de bosui in dunne ringetjes.
- Voeg de tomaat, bosui en basilicum toe, zet het vuur iets later en laat het 10 minuten doorpruttelen. Spoel ondertussen de bonen af en snijd de cherrytomaatjes in kwarten en voeg ze na de 10 minuten toe. Warm het geheel nog 2 minuten door. Serveer de snelle ratatouille in een diep bord en kruimel de feta erover. Eet smakelijk!
Meer recepten met bonen? Bekijk dan ook eens deze corona-kipstoof met chorizo of deze groene shakshuka met bonen.