Recepten, Toetjes& andere zoetjes

Speculaasjes

Het eerste recept in de sinterklaasserie op Eten met Roos.. Vanaf nu zal elke vrijdag t/m 5 december een sinterklaasrecept verschijnen. Niet iedereen zal het eens zijn met de keuze om dit jaar sinterklaas te vieren zoals het altijd gevierd word, maar de recepten zullen hierdoor niet verloren gaan, die blijven lekker! 🙂
Ik ben fan van speculaas en kan het eigenlijk het hele jaar door wel eten, maar toch past het bij sinterklaas. 

Toetjes& andere zoetjes
Aantal stuks: ca. 20
speculaas maken recept

Dit heb je nodig:

  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 60 g donkere basterdsuiker
  • 1 el speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 75 g roomboter (koud)
  • 1 el melk

Zo maak je het:
1. Zeef het bakmeel, de suiker, speculaaskruiden en het zout boven een kom. Leg de boter in de kom en snijd het met 2 messen langs elkaar in kleine stukjes zodat het een beetje met de droge ingrediënten vermengd. Voeg de melk toe
2. Kneed alles tot een soepel deeg. Wikkel het in wat vershoudfolie en laat het in de koelkast een halfuur opstijven. Verwarm de oven vast voor op 175°C.
3. Voor het vormen van de speculaasjes kun je een speciale speculaasmal gebruiken. Heb je deze niet? Rol het deeg dan uit en steek er figuurtjes uit met bijv. koekjesstekers. Als je wel een mal heb doe je dit als volgt: bebloem de binnenkant van het vormpje heel licht, maar zorg wel dat het overal een beetje zit. Pak wat speculaasdeeg en druk dit in de mal. Omdat het waarschijnlijk te veel is, snijd je het overtollige eraf. Geef de mal een tik tegen je werkbank (of een snijplank) zodat het speculaasvormpje eruit komt. Leg de figuurtjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze ca. 20 minuten.

TipsenTrucsTransparant
Zorg dat je koude handen hebt tijdens het kneden van het deeg, dit werkt het makkelijkste. Als je warme handen hebt, spoel je ze eerst even onder de koude kraan.

speculaas maken recept

3 thoughts on “Speculaasjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *