De koekop is een pareltje in het centrum van Leiden. Dit was eigenlijk zo’n restaurant waar ik altijd langs fiets maar nooit een idee had van hoe het er vanbinnen uitzag of wat je er kon eten. Zonde haha, wát een mooie zaak! Van buiten ziet het er nogal klein uit maar het restaurant telt meerdere verdiepingen en door de diepe inrichting kunnen er heel wat tafeltjes staan.
Eef van Eefs food hield een winactie voor een 4 gangen menu voor 2 personen inclusief bijpassende wijnen bij restaurant De Koekop. Super tof en ik deed meteen mee. Toen ik het berichtje kreeg dat ik had gewonnen ging het dak eraf, super leuk! Het is een vrij chique restaurant maar toch erg toegankelijk. Op een zaterdagavond trok ik een leuk pakkie aan en stapte hierna op m’n fiets, de koekop ligt namelijk in mijn eigen stadje, Leiden! Wát een topavond! Het is inmiddels al even geleden en zo zal je hieronder lezen dat ik heerlijke seizoensproducten als haring en witte asperge heb gegeten die nu helaas niet meer verkrijgbaar zijn. Ik loop lekker bij met m’n blogs, ik weet het haha.. Sinds kort is er een nieuwe menukaart ingegaan, deze zal minstens zo lekker zijn en ik plaats de foto’s van de avond gewoon lekker alsnog. Kunnen jullie toch nog genieten van de mooie gerechten. 🙂
We worden super vriendelijk ontvangen en de gastvrouw weet meteen al dat ik had gewonnen en dus een verrassingsdiner kreeg, super fijn want het is toch een beetje vreemd als je dat nog uit moet leggen.. 🙂
Meteen staat er een lekker huisgemaakt aperitief van sinaasappel en alcohol op tafel..
Met een paar verrassende hapjes en amuses is de avond meteen goed gestart. Amuses van verschillende bereidingen van pompoen, brood met een lekkere soja- tahin boter en een soort gelparel met alcohol en komkommer om de smaakpupillen lekker op te frissen, mjamm!
Als voorgerecht krijg ik haring met dashi gel (dashi is een Japanse bouillon) en ijs van zure granny smith appel/ daslook. Heel verrassend en verfrissend, ook super leuk de haring in een gerecht verwerkt te krijgen in plaats van uit het handje met uitjes. Ook mijn tafelgenoot die geen vis eet kreeg hetzelfde gerecht alleen werd de haring vervangen door rettich, een soort radijsachtige groenten. Fijn dat ze zo soepel met uitzonderingen omgaan!
Het tussengerecht was verrukkelijk! Een aardappelsoes gevuld met asperge en tallegio kaas. Hierbij een kwartelei, kruim van macadamia nootjes en een beurre blanc saus. Hierbij drinken we een licht frisse, lekkere chardonnay uit Australië. Zoooo lekker! Ik ben gek van kaas, witte asperges én botersaus dus hier werd ik heel gelukkig van.
Lam stond centraal in het hoofdgerecht. Lamsrack en een soort lams ‘pie’ gevuld met lamsstoofvlees met een saus van doperwtjes en munt. Erg lekker en het lamsstoofpotje sprong er écht uit, super lekker! Als laatst volgt er nog een taartje met lemon curd, merengue en sake ijs. Na een cappuccino met friandises was ik helemaal gelukkig en verzadigd. Elk gerecht was prachtig, heel lekker en bij elk gerecht een mooi glas wijn maakt het een geweldig diner.
Mijn complimenten voor de koekop, wat een heerlijke avond!
De gastvrouwen waren super vriendelijk, zo enthousiast zie je het helaas zelden. Ze legden elke wijn met zoveel passie uit dat ik het niet anders als geweldig kon vinden. Het personeel heeft passie voor wat ze neerzetten en dit stralen ze uit. Super leuk ook dat toen we weg gingen de chef nog even kwam vragen of alles naar wens was geweest! Op de dessertwijn na vonden we alles heerlijk, we zijn nou eenmaal niet zo van de dessertwijnen haha.
Mocht je een avond iets leuks te vieren hebben is dit restaurant de ideale plek. Oké, de prijzen liggen wel wat hoger dan de gemiddelde horecazaak maar wat je ervoor terug krijgt is dan ook weer zeer boven gemiddeld. De koekop is van maandag tot zaterdag geopend vanaf 18.00 uur.