Bijgerechten, Fit en slank, Hoofdgerechten met vis, Recepten

Mosselpan op de traditionele manier

Mosselpan op traditionele manier. De mossel is een product dat je vaak heel lekker vind of juist heel vies, er is geen middenweg. Ik ben dol op mosselen. Het mosselseizoen begint rond juli maar eigenlijk zijn ze het hele jaar door wel verkrijgbaar. Mensen denken vaak dat het mosselseizoen is wanneer de ”R” in de maand zit maar dit klopt niet helemaal, ze zijn veel langer verkrijgbaar. Je kunt als richtlijn beter nemen dat het mosselseizoen is wanneer de ”R” in het seizoen zit, namelijk zomer, herfst en winter.

Ik heb mosselen al op veel manieren gegeten en recepten die hiervan online staan zijn toast Bretagne, mosselen met chorizo en bleekselderij, mosselen in kokosbouillon en Bretonse mosselen. Het recept voor toast Bretagne is al zo oud, ik moet dit jaar de foto’s duidelijk eens opnieuw maken haha. 🙂 Het recept voor een traditioneel mosselpannetje ontbrak nog, hier ben ik mee aan de slag gegaan. Eet dit pannetje met wat (oven)friet en sausjes. Zelf vind ik wat brood erbij ook altijd heel lekker, dan kan je het in het vocht dippen, dit is een lekkere bouillon geworden. Mosselen zijn bovendien erg gezond. Het bevat vrij veel eiwitten en weinig vet.  Het beetje vet dat erin zit zijn onverzadigde vetzuren, hier krijg je geen cholesterol verhoging van. Verder zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor en verschillende vitaminen. 

mosselpan

Hoofdgerecht met vis, Hoofdgerecht

Aantal: 

Dit heb je nodig:

 • 2 kilo mosselen
 • 1 prei
 • 1 teen knoflook
 • 2 uien
 • 1 glas droge witte wijn
 • 2 laurierblaadjes
 • 5 takjes bladselderij
 • scheutje zonnebloemolie

Zo maak je het:

 1. Controleer de mosselen, in dit recept heb ik beschreven hoe dit moet.
 2. Was de prei en maak je uien schoon. Snijd de prei en de uien in dunne ringen. Snijd de bladselderij in grove stukjes. Maak het teentje knoflook schoon en snijd het fijn
 3. Verwarm een scheutje olie in een mosselpan of een grote kookpan (met deksel) en fruit de het bovenstaande aan. Zet het vuur hoog. Voeg hierna de mosselen toe, laat het 2 minuutjes lekker sissen en blus het dan af met de witte wijn.
 4. Doe de deksel op de pan en schud de pan steeds om de 2 minuutjes om zodat de mosselen gelijkmatig garen. Wanneer de schelpen allemaal open zijn, zijn de mosselen klaar. Het kan weleens gebeuren dat een enkele schelp dicht blijft, deze kan je niet opeten dus gooi deze weg. Serveer het direct.

Dit recept is ontwikkeld voor VrouwFit. Dit is zonder enkele vorm van sponsoring, we vinden het gewoon leuk om op deze manier elkaar te versterken. 

mosselen traditioneel

2 thoughts on “Mosselpan op de traditionele manier

 1. Bedankt voor dit heerlijke recept! Ik ben dol op mosselen en omdat we even niet uit eten kunnen wil ik zelf een dinertje organiseren. Mosselen lijken me lekker en leuk om te maken. Voelt echt even als vakantie dan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *