DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Hoofdgerechten, Hoofdgerechten zonder vlees, Keukentechnieken, Recepten

Asperges schillen en koken, hoe doe je dat?

Asperges schillen, hoe doe jij dat? Heb je het überhaupt weleens zelf geschild? Asperges schillen is niet zozeer moeilijk maar je moet wel even weten hoe je dit klusje het beste aan kunt pakken. Het kopje van de asperge word gezien als het lekkerste stukje en het is de truc dit kwetsbare stukje dan ook heel te laten.

Er zijn speciale aspergepannen die lang en smal zijn zodat je de asperges hier recht op in kunt zetten. Maar.. Om die pan te kopen voor die ene maand dat je asperges kunt kopen vind ik zonde van de ruimte in mijn keukenkastjes haha. Deze manier van asperges koken heb ik geleerd bij een bedrijf waar ik in mijn stageperiode werkte en ik ben het hierna altijd zo blijven doen. De asperge gaart gelijkmatig en hierna kun je ze verwerken in de lekkerste gerechten. Hou jij ook zo van het witte goud?

asperges schillen
asperges schillen
asperges schillen

Dit heb je nodig:

 • asperges
 • water
 • zout
 • dunschiller
 • grote ovenschaal (goed hittebestendig!)
 • keukenpapier

Zo doe je het:

 • Leg je asperge op je werkbank en schil met een dunschiller (stiekem vind ik dit toch handiger dan een aspergeschiller) 1 keer goed rondom je asperge. Overlap steeds een klein stukje zodat je goed alle stukjes schil verwijderd en herhaal dit daarna met alle asperges.
 • Als alle asperges geschild zijn, leg je er steeds ca. 5 naast elkaar met de koppen in een rechte lijn. Snijd zo’n 1,5 cm van de kontjes af, zodat ze allemaal van gelijke lengte zijn. Herhaal dit tot alle asperges even lang zijn. Leg de asperges in een ovenschaal.
 • Vul de schaal met ruim koud water en een flinke snuf zout. Als je een asperge op de bodem vasthoud, moet het water minimaal nog een centimeter hoger staan. Leg wat keukenpapier op het water zodat de schaal afgedekt is en daardoor de asperges onder water staan. Zorg dat het papier helemaal nat is, droge uitstekende stukjes zouden kunnen verbranden. Zet de schaal op middelhoog vuur op en breng het water aan de kook.
 • Laat het een paar minuten doorkoken, dit hangt af van de dikte van de asperges maar hou ongeveer 4-8 minuten aan. Als je de asperge met een scherp mesje makkelijk in kunt prikken net onder de kop zijn ze goed gaar. Zet het vuur uit en laat de asperges afkoelen in het vocht of serveer ze direct in een lekker gerecht.

Let op: Bewaar de schillen en konten van de asperges, hier kun je nog een hele lekkere soep mee maken!

asperges schillen
asperges schillen

2 thoughts on “Asperges schillen en koken, hoe doe je dat?

 1. Hallo,

  Handige uitleg!
  Het papier wat je op de asperges legt, haal je die eraf als je ze gaat koken?

  Bedankt alvast voor je reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *