Recepten, Toetjes& andere zoetjes

Boterkoek met sinaasappel en een speculaasbodem

Boterkoek met sinaasappel en speculaasbodem was iets was al een tijdje op mijn ’to cook list’ stond en toen de decembermaanden in het zicht kwamen besloot ik deze van de lijst te schrappen, ik ging het maken! Ik was bezig met wat recepten die ik rond sinterklaas kon plaatsen toen er opeens een speculaasboterkoek door m’n gedachtes ging. Toch leek het me niet voldoende om het alleen te kruiden met speculaaskruiden, dit leek me erg machtig en misschien zelfs een beetje muffig. Ik wou van de speculaas een bodem maken en een frisse smaak aan de boterlaag toevoegen, dit werd sinaasappel. Ik weet niet of jij er ook zo aan denkt maar bij mij staan speculaas en mandarijntjes synoniem aan sinterklaas. Net als walnoten in schil kraken, ook zoiets leuks dat ik áltijd rond die tijd deed als kind.

Omdat mandarijnen moeilijk te persen zijn en ik geen pak sap eraan toe wou voegen ging ik voor sinaasappel en daar heb ik geen spijt van gekregen, super lekker! De smaak is heel subtiel, je proeft het niet heel goed maar het geeft wel dat lekkere frisse. Ik heb voor dit recept mijn brownie bakvorm gebruikt, deze is 22×22 cm. Probeer zoiets te vinden (action heeft goedkope goede bakvormen) maar maak het anders gewoon in een vorm die je al hebt. Het enige puntje met een andere vorm is dat je goed de baktijden in de gaten moet houden, dit kan hierdoor nog eens verschillen. Dit jaar werk ik gewoon op 5 december, ik heb geen kleine kinderen meer in de familie en vier het daarom al een paar jaar niet meer, wel pik ik een graantje mee van al het lekkers dat er nu verkrijgbaar is. Vier jij sinterklaas?

boterkoek

Toetjes& andere zoetjes
Aantal: 1 bakvorm van 22×22 cm, genoeg om je hééúl misselijk te eten 😉 

Dit heb je nodig:

 • 250 g speculaas
 • 60 g boter
 • 250 g bloem
 • 200 g boter
 • 200 g suiker
 • snufje zout
 • 2 eieren
 • 2 dl vers sinaasappelsap

Zo maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bedek een (brownie) bakvorm met bakpapier. Maal (of hak als je geen keukenmachine hebt) de koekjes fijn, smelt de boter in de magnetron of in een pannetje en meng de boter met de koekkruimels. Bedek de bodem van de vorm hiermee en zet het even in de koeling.
 2. Maak ondertussen de boterkoeklaag. Klopt de boter en de suiker luchtig met een mixer, garde of keukenmachine. Voeg hierna de bloem, het snufje zout, het sinaasappelsap en 1 ei toe. Mix alles tot het goed gemengd is. Verdeel de boterkoeklaag over de speculaasbodem, door een pannenlikker een beetje nat te maken kan je het mooi glad strijken.
 3. Kluts het andere ei en bestrijk de boterkoek met een kwastje met het ei. Maak met een vork een patroontje in de boterkoek. Bak het in 25-30 minuten af tot het mooi goudbruin is. Laat de boterkoek afkoelen en snijd het hierna in blokjes (of blokken 😉 ).

boterkoekboterkoek

4 thoughts on “Boterkoek met sinaasappel en een speculaasbodem

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *