Keukendagboek, Kokspraat

Besparen: hoe let jij op de kleintjes? + Tips!

Besparen, doe jij dat weleens? Eind van het jaar geven we vaak wat meer geld uit: kado’tjes, etentjes, flessen drank en luxe eten. De 1 maakt het gekker dan de ander maar over het algemeen geven we denk ik in december een stuk meer uit als in andere maanden. Voor en na de feestdagen wat besparen kan er voor zorgen dat je de extra uitgaven niet nóg meer gaat missen.  Een tijd geleden was ik erg benieuwd hoeveel geld iedereen gemiddeld aan boodschappen uitgaf. Wat een wisselende bedragen zeg! Van €30,- tot €250,- per week per huishouden, je kunt het zo gek niet bedenken. Eigenlijk heb ik nooit nagedacht over een bepaald bedrag dat ik uitgeef aan boodschappen.

Het verschilt ook heel erg, de ene week bestel ik iets wat vaak een stuk duurder is als wanneer je zelf kookt en soms heb ik zoveel restjes en een overvolle vriezer dat ik alleen wat kleine boodschapjes nodig hebben. Ik denk dat ik gemiddeld tussen de €20 en €50 uitgeven, heel random dus.. Misschien zou ik hier wat meer op moeten letten maar dit ligt er ook wel aan dat ik de ene week al veel op voorraad koop en de andere week bijna niks meer nodig heb. Ik bedacht een aantal tips voor jullie hoe we begin van het jaar weer wat grip op de knip kunnen houden. Altijd fijn toch? Al hoef je niet eens te besparen, toch is het fijn aan het eind van de maand wat meer over te houden zodat je weer wat kunt sparen. 

besparen

Groenten

 • Koop geen voorgesneden mixen maar onbewerkte groentes. Is dit teveel om in 1 keer op te maken? Gebruik het dan in meerdere gerechten. Voorgesneden groenten zijn eigenlijk altijd duurder en vaak scheelt het niet eens heel veel tijd om het zelf te snijden.
 • Koop diepvriesgroenten! In pot is ook prima maar diepvries is vaak nog net even gezonder omdat het direct na de oogst ingevroren word. In pot of diepvries is het vaak lekker goedkoop en de voedingswaarde zijn er niet minder van geworden. Er zijn zelfs onderzoeken die bewijzen dat diepvriesgroenten vaak verser en gezonder is dan ‘verse groente’! Let dan wel even op of er niet veel toevoegingen in zitten, wanneer je bijvoorbeeld rode kool diepvries koopt is het vaak gewoon rode kool met appel maar in pot word er vaak suiker aan toegevoegd.

Zuivel

 • Koop vooral niet teveel, gewoon wat je zeker weet dat je op gaat maken. Vaak is zuivel nog iets langer houdbaar dan wat de houdbaarheidsdatum zegt maar wanneer het écht niet meer goed is kun je hier helemaal niks meer mee. Zonde om weg te gooien dus!

Vlees en vis

 • Koop grootverpakkingen! Een groot pak van bijv. kipfilet of gehakt is vaak veel goedkoper dan steeds kleine verpakkingen. Laat het deel dat je nodig hebt in de koelkast en vries de rest in porties in en bewaar het in de vriezer.

besparen

Oja, nog wat andere besparing tips.. 

 • Koop dingen die je sowieso koopt wanneer ze in de aanbieding zijn maar verkijk je niet op aanbiedingen. Vaak zijn het A-merken die in de aanbieding zijn en is het huismerk alsnog goedkoper.
 • Maak een maaltijd voor meerdere dagen. Vaak is het een stuk goedkoper als je iets in een grotere hoeveelheid maakt en bovendien heb je minder restjes/afval dan wanneer je per dag kookt. Scheelt ook nog eens een hoop tijd, ik ben fan!
 • Veel restjes over? Gooi zo min mogelijk weg om te besparen! Maak eens een quiche, plaattaart of een klein buffet met alle restjes. In dit boek waar ik eens over schreef staan allemaal handige restverwerkings recepten, zo leuk!
 • Oké, je moet er wel voldoende opslagplaats voor hebben maar.. Grote verpakkingen! Zoals ik bij de vlees en vis categorie al aangaf zijn grootverpakkingen vaak goedkoper. Dit geldt vaak ook met droogwaren als pasta en rijst maar ook bij bijv. olie, coffee pads en grootverpakkingen van blikjes bonen of knakworstjes.
 • Drink eens limonade, koffie of thee in plaats van sap. Vaak voordeliger omdat je uit een pak sap meestal maar 4/6 glazen haalt en het scheelt in veel gevallen nog suiker ook.

De winkel maakt ook zeker uit..

 • Let eens op naar welke winkel je gaat om boodschappen te doen. Ik merk écht verschil wanneer ik naar de Albert Heijn of naar de Lidl ga om boodschappen te doen. Het nadeel van goedkope winkels als Lidl en Aldi vind ik dat ze niet alles hebben (denk aan bijv. speciale kruiden) maar eventueel kan je dan nog een keer langs een wat duurdere supermarkt om de laatste kleine dingetjes te halen. Ik doe boodschappen bij de AH, Hoogvliet en Lidl. Het ligt er een beetje aan hoeveel en wat ik nodig heb naar welke winkel ik ga maar bij Lidl ben ik écht een stuk goedkoper uit. Hoogvliet is volgens mij ook wat budgetvriendelijker dan de AH alleen haal ik mijn brood altijd bij de AH. Altijd hetzelfde brood, volkoren van de versafdeling omdat dat brood zo’n lekker knapperig korstje heeft haha. 😉
 • Nog meer  tips nodig? Google is je redder in nood! Lees eens wat meer sites, in allerlei categorieën worden er tips gegeven die je zullen helpen wat extra geld over te houden!

Het belangrijkste bij besparen is denk ik zoals bij de meeste dingen; balans. Geef je de ene week iets meer uit, doe dan de week erna wat rustiger aan. Heb je een week veel etentjes en dure dingen op de planning? Eet dan de overige dagen wat goedkopere gerechten als een simpele pasta of diepvries spinazie met vissticks. Hoe bewust ben jij met geld? Ik ben benieuwd! 🙂

besparen

6 thoughts on “Besparen: hoe let jij op de kleintjes? + Tips!

 1. Ik maak veel maaltijdsalades na. Even de ingrediënten nakijken op de verpakking. De ingrediënten zelf los kopen, en je kan voor veel personen dezelfde maaltijdsalade namaken voor heel veel minder geld. (Beter dan 6x een dure maaltijdsalade kopen)
  En het belangrijkste is dat het ook veel lekkerder is.
  Geld overigens ook voor pastasalades etc. Even kijken wat de ingrediënten zijn, zelf namaken. Scheelt veel geld zeker als je met veel personen bent.

  1. Wat een goede aanvulling, mooie tip! 🙂 De kant-en-klare salades zijn inderdaad vaak wel prijzig. Als ik nog veel meer tips kan bedenken komt er nog eens een deel 2, dan ga ik deze zeker gebruiken bedankt! 🙂

 2. Goede tips! Het is volgens mij ook beter als je weekboodschappen doet, dan wanneer je dagelijks naar de supermarkt gaat en lijstjes maken anders kom je sowieso met meer thuis dan dat de bedoeling was. 🙂

 3. Top Rozemarijn goed bezig.
  Ik kan je tips alleen maar beamen.
  Eigenlijk zijn wij al heel lang bezig met de meeste tips van jou. Paar dingen extra nog.
  Ik kan alleen maar zeggen mensen probeer het eens het werkt echt!!🖒

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *