Bussum, Hotspots, Keukendagboek, Kokspraat

Meekoken in sterren restaurant Soigné

Soigné
Adres: Kapelstraat 16,1404 HX, Bussum
Tel nummer: 035 – 693 63 79
Website: http://restaurantsoigne.nl

Restaurant Soigné opende in 2007 de deuren. In 2009 ontving het zijn eerste ster en nog weet het restaurant de ster elk jaar te behouden. Vanwege het 10 jarig jubileum werden er via een winactie op Facebook een paar bloggers uitgenodigd voor een kookworkshop. Ik was 1 van de gelukkige, zó leuk! Een avond koken in een sterrenzaak midden in het Gooi, het was me wat…

Soigné heeft 2 ruimtes, 1 ruimte is het gewone restaurant en de andere ruimte is geschikt voor kookworkshops, private dining en kookclubs. Uiteraard moest ik voor de workshop in het tweede gedeelte zijn en zo kwam ik zoals altijd als eerst net even te vroeg binnen wandelen. Met een lekker glaasje prosecco kletste ik alvast wat met de kok die de workshop gaf. Ook gaf het me mooi even de gelegenheid de prachtig gedekte tafel te fotograferen. Verse bloemen, mooi servies en uitzicht op de open workshopkeuken, wauw!

Toen we compleet waren kregen we wat uitleg over hoe we te werk zouden gaan, in groepjes maakten we allemaal 1 van de 4 gangen. Alles kwam op onszelf neer, met goed uitgeschreven recepten gingen we aan de slag. We moesten zelf de borden opmaken, uitleg geven aan de andere eters en de borden uitlopen. Super leuk! Fijn ook dat alle groepjes willekeurig werden ingedeeld, super leuk met wildvreemde te koken en elkaar zo te leren kennen. Met Michella van Foodaholics en nog een mevrouw waarvan ik de naam ben vergeten (oeps, sorry mevrouw!) maakte we een voorgerecht met gebrande verse zalm en een marshmallow.

Terwijl we de keuken in gingen en stap voor stap het recept gingen volgen liepen de koks Alberto en Yuri constant rond om te helpen. Ze gaven aanwijzingen en waren er om alle vragen te beantwoorden. Oké, je maakt het uiteindelijk met je groepje maar met deze 2 topkoks om je heen kan het eigenlijk niet misgaan. De keuken is perfect ingericht. Door verschillende werkbanken kan elk groepje goed zijn gang gaan. Alle materialen en ingrediënten waren al afgewogen en klaargezet, heel chill.

Rond half 9 waren alle gerechten klaar en opgemaakt op borden en konden we aan tafel. Tijdens het opmaken kregen we even hulp, Yuri en Alberto deden 1 bord voor en hierna moesten wij het namaken. In een treintje gingen we achter elkaar aan en voor we het wisten hadden we 13 prachtige borden. Héérlijke gerechten en super mooi opgemaakte borden, ik was oprecht super trots dat we dit als groep even in elkaar hadden gedraaid! Pfoee, wat was dit lekker zeg! Tussendoor stond er knapperig brood met olijfolie op tafel, hmm! Er werden heerlijke wijnen geschonken en na het nagerecht zaten we nog wat na te tafelen met koffie en friandises, heerlijk!

Het menu zag er zo uit: 

  • Verse zalm met oriëntaalse groente,  wortel-wasabicrème en een soja-marshmallow 
  • Kabeljauw gepikeerd met laurier, crème van kikkererwten, gepocheerde chorizo, krokante prei en een tomatenknoflook-olie  
  • Zacht gegaarde kippen-dijfilet a la ‘Qoq au Vin’, gebakken eendenlever, espuma van champignons, compote van rode ui, gerookt spek en een rodewijnjus 
  • Tiramisu ‘in una tazza’ met mascarponeroomijs 

 

Ik vond het een mooie ervaring die ik niet had willen missen. Na het diner liep ik terug naar het treinstation met Ellen van Made by Ellen, een grote professionele foodblogster tegen wie ik stiekem echt opkijk, zo gaaf om eens met haar te praten over het bloggen! Eerlijk gezegd heb ik niet heel veel van deze avond geleerd vanwege mijn ervaring in de keuken. Ik heb nooit in een sterrenzaak gewerkt maar wel tegen dit niveau aan en de keukentechnieken kende ik hierdoor al. Wel vond ik het heel leuk te zien hoe ze daar aan de slag gaan.

Ze maken het werkbaar maken voor elke ‘huis tuin en keuken kok’. Het was een fantastische avond en ik wil hierbij het Soigné team bedanken voor de uitnodiging! De leuke avond en zelfs nog het mailtje daarna om te checken of ik veilig thuis was gekomen had ik niet willen missen!

Soigné is van dinsdag tot zaterdag geopend voor lunch en diner.

5 thoughts on “Meekoken in sterren restaurant Soigné

  1. 🙂 … het wordt langzamerhand een beetje een grijs gedraaid plaatje, maar ik meen het uit de grond van mijn hart: Ik ben súper trots op je!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *