Kokspraat, Kookboeken

Ecologisch koken

Kom ik weer met dat gedoe tegen voedselverspilling en ecologisch koken.. Maar toch.. Ecologisch koken is zo belangrijk! Er beland zo veel in de prullenbak waar we nog allerlei lekkere dingen mee kunnen maken! Scheelt geld en je doet er nog iets goeds mee ook. Het probleem is denk ik dat mensen ook geen idee hebben wat ze met restjes moeten doen, en daarom is er het kookboek; ecologisch koken!

ecologisch koken

Ecologisch koken begint met wat algemene informatie over waar het boek over gaat en wat verspilling inhoud. Dan volgen de ingrediënten en wat je er mee kan maken, hierna geven ze een aantal ecologische menu’s en het sluit af met ecologische cadeaus. Je hoeft nu niet te denken dat dit suffe geiten-wollensokken recepten zijn. Wat denk je van cocotte met prei en kaaskorst, falafel van radijsloof en yoghurtsaus, risotto met sinaasappelschil of een bleekselderijcocktail? Het water loopt me al in de mond..:-)

Wanneer een ingrediënt uitgeschreven word zie je eerst een foto en het aantal % in afval. Bij artisjok heb je 60% eetbare snijrestjes. Op de foto zie je dat dit de buitenste blaadjes, het blad en de steel is. Hierna word wat verteld over uit wel seizoen het product komt, de voedingseigenschappen, het koopadvies en hoe je de restjes kunt gebruiken. Hierna krijg je er een aantal recepten mee (ik noem bijv. een hartig taartje met een vulling van artisjoksteel en halvemaantjes met artisjokcrème). Bij de recepten staat vermeld hoeveel het ongeveer kost, vaak is dit tussen de €1,- en de €3,-. Producten zelf worden omschreven maar ook restjes als oud brood, gekookte rijst of overgebleven chocoladeletters.

De menu’s zijn voor verschillende gelegenheden gemaakt, zo heb je ecologische brunches, koken in de vaatwasser, feest, een diner thuis, lunch op kantoor, een elegant maal, aziatisch eten, eten op schoot, 100% vega, een originele picknick, belangrijke gasten en een liefdesdiner. Keuze genoeg dus. De cadeaus verschillen van marmelades tot thee-soorten en ingemaakte groentes.

Ik vind dit zo’n leuk boek omdat het lekkere recepten bevat waarmee je tegelijk iets goed doet voor de natuur, dubbel winst dus! Zo zou ik ook graag het boek ‘Koken met restjes is leuk!’ en ‘Bio budget’ willen, en zijn er ook hele mooie boeken over ‘rauw eten’ en het fermenteren.. Gelukkig zitten we nog in de feestdagen periode 🙂 ..

Hier kun je het boek in ieder geval voor €9,95 bestellen, het is het waard. 🙂

ecologisch koken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *