Hoofdgerechten met vlees, Recepten

Tagliatelle pasta met witlof, champignons en spekjes

Tagliatelle pasta met witlof, champignons en spekjes is 1 van mijn lievelingspasta’s geworden. Aangezien ik een paar keer per week rond half 8 ’s avonds thuis ben van werk maak ik vaak op mijn vrije dag al een pasta klaar, zo hoeven we het alleen op te warmen wanneer ik hongerig thuis kom. Ik werd voor dit recept geïnspireerd door de Allerhande een tijdje terug. Kook jij er weleens iets uit? Ik eigenlijk niet zovaak maar toch staan er vaak leuke ideeën in. Wel heb ik het recept wat aangepast, meer groentes, meer kruiden en het kookvocht heb ik ingekookt zodat de saus daardoor veel krachtiger en dus lekkerder werd.

Wauw, wat een lekkere pasta. Ik vind alle ingrediënten heel lekker, witlof is zelfs 1 van mijn lievelingsgroentes en hierdoor kon het ook niet anders dan dat deze pasta een toppertje zou worden. Mocht je geen vlees eten zijn de spekjes goed te vervangen voor vegetarische spekjes of door ze helemaal weg te laten.

 

Hoofdgerecht met vlees

Aantal personen: 

Dit heb je nodig:

  • 300 g tagliatelle pasta
  • 300 g (magere) spekreepjes
  • 600 g kastanje champignons
  • 3 tenen knoflook
  • 8 takjes oregano
  • 4 grote stronken witlof
  • 400 g crème fraîche
  • zonnebloemolie
  • zout en peper

Zo maak je het:

  1. Snij de onderkanten van de stronkjes witlof, verwijder eventueel wat beschadigde buitenste bladeren en haal de blaadjes witlof los. Snijd de blaadjes in de lengte 1 keer doormidden zodat je lange, smalle blaadjes krijgt. Snijd de kastanje champignons in plakjes en haal eventueel wat aarde eraf als dit erop zit. Maak de knoflookteentjes schoon en hak het fijn.
  2. Zet een kookpan met ruim water en een snufje zout op het vuur en breng het aan de kook, kook hierna de tagliatelle beetgaar. Wanneer de pasta beetgaar is giet je het af en spoel je het goed af met warm water, zo gaat het niet plakken. Laat het goed uitlekken.
  3. Bak de spekjes zonder olie 5 minuten in een grote hapjespan. Voeg hierna de knoflook, de helft van de oregano en de champignons toe. Bak het op middelhoog vuur tot de champignons lekker gebakken zijn. Voeg hierna de witlofblaadjes toe en bak alles nog een paar minuten tot de witlof iets zachter is geworden.
  4. Waarschijnlijk zit er best veel vocht in de pan van alle ingrediënten die vocht bevatten als witlof en champignon. Met al dat vocht word de saus te dun maar dit vocht bevat veel smaak, zonde om weg te gooien! Zet een kom onder een zeef en zeef alles zodat het witlofmengsel in de zeef zit en het vocht in de kom. Giet het vocht terug in de hapjespan en kook het op hoog vuur in tot het steeds minder word maar sterker van smaak, dit word een soort champignonnenjus. Wanneer het redelijk ver is ingekookt voeg de crème fraîche toe, roer alles goed door en breng het op smaak met peper en zout.
  5. Voeg de groentes en spekjes in de zeef weer toe aan de saus en voeg ook de pasta toe. Roer alles goed door en laat het goed warm worden, breng eventueel nog wat extra op smaak met peper en zout. Serveer de tagliatelle met de andere helft van de oregano.

tagliatelle

4 thoughts on “Tagliatelle pasta met witlof, champignons en spekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *