Foodblogswap, Recepten, Soepen& salades, Voorgerechtjes

Mosterdsoep met gestoofde prei en uitgebakken spekjes

Mosterdsoep met gestoofde prei en uitgebakken spekjes is echt heerlijk! Mosterdsoep vind ik altijd wel een beetje fancy, je kunt het niet altijd in de supermarkt kopen dus is het meer een lekker licht voorgerecht wanneer je uit eten gaat. Zo vies als ik mosterd vroeger vond, zo lekker vind ik het nu! Heerlijk met wat kaas, op een burger of zoals hier in de soep. Ik maakte dit recept voor de Foodblogswap. Dit is een maandelijks gebeuren waar je jezelf voor op kunt geven als foodblogger. Alle blogs worden dan gehusseld en dan krijg je een blog aangewezen van wie je een recept mag koken. Ik kookte van Hilde van de blog www.slowfoody.nl. Een leuke blog vol heerlijke recepten en die een specialiteit heeft in slowcooker recepten. Helaas heb ik geen slowcooker maar ik kreeg zeker geen spijt van dit recept.

Ik voegde er zelf wat extra uien en knoflook aan toe, wat extra aardappels voor een wat dikkere soep en ook de prei heb ik anders bereid. Hilde blancheert de prei in een andere pan maar ik ben een luie kok en doe daarom alles in 1 pan haha. Door het stoven word de prei lekker zacht en bovendien verlies je ook geen smaak doordat het stoofvocht in de soep blijft. Het uitgebakken spek is heerlijk zout in de soep en de bieslook geeft net een beetje extra pit, JUM!

 

mosterdsoep

Soep, voorgerecht
Aantal kommen: 4/6

Dit heb je nodig:

  • 80 g roomboter
  • 60 g bloem
  • 1 l water
  •  ½ el groenten bouillon poeder
  • 1 prei
  • 2 aardappels
  • 4 el fijne mosterd
  • 5 tenen knoflook
  • 4 uien
  • 250 ml slagroom
  • 5 plakjes gerookt ontbijtspek
  • bieslook
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Snijd de prei horizontaal door, was de bovenkant (daar zit weleens aarde in) en snijd het in halve ringen. Maak de uien en de knoflook schoon en snijd dit in stukjes. Smelt de roomboter in een grote kook/soeppan en voeg hierna de prei, ui en knoflook toe. Laat alles op middelhoog vuur stoven tot het lekker zacht en gaar is. Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
  2. Voeg de mosterd toe en bak het 3 minuutjes mee. Hierna voeg je de bloem toe en bak het weer ongeveer 3 minuutjes mee en roer af en toe rustig door, de bloem moet goed overal omheen plakken.
  3. Voeg het water en bouillonpoeder toe en breng het geheel aan de kook. Wanneer het kookt zet je het vuur lager, laat het 25 minuten zachtjes doorkoken. Bak ondertussen de spekjes uit in een droge pan; scheur de plakjes spek in stukjes, keer ze regelmatig om en bak ze tot ze knapperig worden. Knip of snijd ook wat bieslook in kleine ringetjes.
  4. Check met een vork of mesje of de aardappelstukjes gaar zijn. Wanneer dit gaar is pureer je de soep met een staafmixer. Je kunt er ook voor kiezen dit niet te doen, dit ligt er maar net aan of je houd van een gladde of grove soep. Breng de mosterdsoep op smaak met peper en zout en serveer het met de spekjes en de bieslook. Eet smakelijk!

mosterdsoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *