Op mijn verjaardag aten we o.a. broodjes met salades en zelfgemaakte kippensoep. Het moet even opstaan, maar dan heb je ook wat. Je proeft een pure kippensmaak, veel minder zout als wanneer je een bouillon met bouillonblokjes maakt.
Soep
Aantal: 1 pan, ongeveer 2 liter
Dit heb je nodig:
- 1 ui
- 1 prei
- 1 winterpeen
- tl zwarte peperkorrels
- 4 kippenbouten
- paar takjes peterselie
- paar takjes tijm
- paar takjes bladselderij
- 1 laurierblad
- paar stukjes foelie
- 70 g vermicelli
- 250 g fijne soepgroenten
- 4 l water
- peper en zout
Zo maak je het:
1. Vul een pan met 4 liter water en doe de kippenbouten hierin. Breng het op middelhoog vuur aan de kook. Maak ondertussen de wortel, prei en ui schoon en snijd het in grove stukken. Kneus de peperkorrels.
2. Wanneer het water kookt en er een ‘schuim’ ontstaat, haal je dit weg met een pollepel of schuimspaan. Voeg dan de groentes, peperkorrels en de kruiden toe. Zet het vuur laag en laat het ongeveer 2 uur trekken. Het vocht moet tot de helft ingekookt zijn, de smaak moet lekker zijn en de kip moet bijna van het bot vallen zo gaar.
3. Als je bouillon de gewenste smaak heeft, haal je de kip eruit. Laat de kip afkoelen door het in de koelkast te zetten en pluk hierna steeds kleine stukjes vlees van het bot. Zeef de bouillon door een natte theedoek (of speciale etamine) in een zeef te leggen en de bouillon over te zeven in een andere pan. Doe het kippenvlees, de soepgroenten en de vermicelli in de gezeefde bouillon. Kook de vermicelli en soepgroentes gaar, breng het op smaak met peper en zout en serveer het warm.
[…] voor de Foodblogswap van september, van de blog van Roos: etenmetroos.nl. Probeer zeker ook haar klassieke versie […]