Hoofdgerechten, Hoofdgerechten met vlees, Recepten

Witlof ovenschotel met zelfgemaakte ham-kaassaus

Witlof ovenschotel is heerlijk comfortfood. Alles even snel koken, hup de oven in en daarna aan tafel. Ik maakte de ham- kaassaus zelf en je zult zien dat dit helemaal niet moeilijk is! Het is véél lekkerder dan de saus uit een pakje want bij deze proef je de ham en kaas tenminste wél terug. Mocht je vegetarisch zijn is het heel makkelijk de ham eruit te laten, ook dan smaakt de witlof ovenschotel nog steeds erg goed! Ook is deze schotel prima een dag van tevoren klaar te maken, wanneer je het wilt eten hoef je het alleen nog even de oven in te doen.

witlof ovenschotel

witlof ovenschotel

Hoofdgerecht met vlees

Aantal personen: 2

 

Dit heb je nodig:

  • 6/8 aardappels
  • 4 stronken witlof
  • 6 plakjes ham
  • 20 g boter
  • 25 g bloem
  • 3 dl water
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC. Schil de aardappels en snijd ze hierna in stukjes. Zet ze met warm water op en kook de aardappels zo’n 15 minuten tot ze gaar zijn en je er met een mesje makkelijk doorheen kunt prikken. Giet het hierna af en laat ze uitlekken. Snijd de stronkjes witlof doormidden en snijd ook de harde kern eruit. Snijd de witlof daarna in reepjes. Zet een pan warm water op, breng het aan de kook en kook dan de witlof 5 minuutjes, giet het daarna af en laat het goed uitlekken.
  • Maak het teentje knoflook schoon en hak het fijn. Snijd de plakjes ham in kleine stukjes. Smelt de boter in een ruim steelpannetje en fruit de knoflook op laag vuur aan, zorg ervoor dat de boter niet te donker word. Voeg de bloem toe en gaar het 3 minuutjes, roer het een paar keer over de bodem zodat het niet aanbrand. Voeg hierna het water toe, zet het vuur iets hoger en breng het terwijl je goed roert aan de kook. Als het goed is zie je het steeds dikker worden tot het een sausje is. Roer als laatst de ham en kaas erdoor tot de kaas gesmolten is en breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Bedek een ovenschaal met de aardappels en verdeel hierover de witlof. Giet als laatste de ham- kaassaus erover en zet het ongeveer een kwartier in de oven tot alles goed warm is en de kaas op de witlof ovenschotel mooi goudbruin kleurt. Eet smakelijk!

witlof ovenschotel

 

20 thoughts on “Witlof ovenschotel met zelfgemaakte ham-kaassaus

  1. Hallo en hartelijke groeten uit Rüdesheim am Rhein.
    Ik heb dit recept vanochtend via internet gevonden en het gerecht “uit de (koel-/voorraad-)kast” voor 2 personen gekookt. Niet alles van het lijstje was voorradig of het was onvoldoende voorradig, maar dat maakte eigenlijk niets uit.
    Zo heb ik i.p.v. ham, spekblokjes genomen en die vooraf kort aangebraden. Geraspte kaas had ik slechts ongeveer 60 gram, 3 i.p.v. 4 struikjes witlof en ook wat minder aardappelen dan aangegeven.
    Tenslotte heb ik de saus met melk i.p.v. met water gekookt.
    Het eindresultaat was desalniettemin zeer goed. Mijn vrouw en ik waren beiden enthousiast.
    De les hieruit is, dat je het recept flexibel kunt toepassen. Het is en blijft lekker.

    1. Hi Herman, wat leuk om te horen! Met spekjes lijkt het me ook érg lekker. Recepten zijn inderdaad vaak een leidraad. Lekker experimenteren en er een eigen twist aan geven, fijn dat het lekker was!

  2. Ik heb het recept zojuist gemaakt! Ik heb de witlof gekookt in groentebouillon en hiervan later kant en klare aardappelpuree gemaakt. Héérlijk! Bedankt voor het delen van het recept!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *