Bijgerechten, DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Fit en slank, Hoofdgerechten, Hoofdgerechten zonder vlees, Recepten

Vegan kip- kerrie van jackfruit met ananas en taugé

Vegan kip- kerrie van jackfruit. Oké jongens, het is natuurlijk geen echte kip en het zal dit ook nooit worden. Helemaal niet erg ook want met jackfruit krijg je de structuur van pulled chicken goed nagebootst. Het is de Nationale week zonder vlees, een week waarin we even stil staan bij hoeveel vlees we consumeren. Ik ben geen vegetariër maar eet vrij weinig vlees. Plantaardige producten hebben vaak goede voedingswaarde en hier kan ik vrijwel alles uithalen, zelfs mijn eiwitten. Ik maakte deze ‘vegan kip- kerrie’ toen een vriendin kwam eten, we waren enthousiast.

Jackfruit is de bom! Super laag in kcal als je het vergelijkt met vlees of vis. De ideale vegan vervanger voor vlees en ik eet het dan ook graag! Het bevat veel vezels die goed zijn voor ons darmstelsel. Wel bevat het weinig eiwitten, zorg dus wel dat je dit over de dag alsnog binnen krijgt.

Ananas door het eten is nog altijd een stiekeme boosdoener. Mensen zijn er gek op, of ze vinden het vreselijk. Ik vind het door dit gerecht erg lekker maar je kunt het evt. ook weglaten. Ik voegde wat extra groenten aan de stoof toe zodat het een lekker gezond maaltje werd. Serveer er rijst bij en eventueel een frisse salade of wat uien op zoetzuur, wedden dat je het echte stuk vlees niet zult missen?

Bijgerecht, Vegan hoofdgerecht

Dit heb je nodig:

  • 300 g jackfruit, uitgelekt
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 winterpeen
  • 1 paprika
  • 125 g taugé
  • 200 g ananas
  • 2 el kerriepoeder
  • 1 el ras el hanout
  • 1 tl groenten bouillonpoeder
  • 2 el azijn
  • snufje chilipeper
  • 2 el zonnebloemolie

Zo maak je het:

  • Lek de jackfruit eventueel nog wat uit. Haal met 2 vorken de stukjes uit elkaar zodat er een draderig ‘pulled’ effect ontstaat. Sommige stukjes zijn hier net te hard voor, snijd deze stukjes fijn.
  • Maak de uien en de knoflook schoon en snijd beide heel fijn. Was de wortel, halveer deze en snijd het in dunne plakjes. Snijd ook de paprika en de ananas in kleine blokjes.
  • Verhit de zonnebloemolie en zet al het bovenstaande een paar minuten aan tot het glazig word en de geuren goed vrijkomen. Voeg dan de kerrie, ras el hanout, bouillonpoeder, chilipoeder, azijn en de taugé toe. Bak alles 2 minuutjes.
  • Voeg een klein scheutje water toe en breng het aan de kook. Zet hierna het vuur laag en laat het ca. 15 minuten pruttelen. Let op dat het niet droog kookt, dan voeg je steeds opnieuw een klein scheutje water toe. Mocht je het te dun vinden kun je evt 1/2 tl bloem toevoegen en dit 2 minuten mee laten garen, zelf vond ik dit niet nodig. Serveer het met wat rijst, eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *