Sushimeesters
Locatie Den Haag: Boomsluiterskade 376, 2511 VG Den Haag
Website: https://sushimeester.nl/
Sushi leren maken zoals de echte Japanners dat doen? Bij de sushiworkshop van De Sushimeesters leer jij de perfecte maki of handroll te maken.


Nog voor mijn moeders verjaardag zitten we op een zondagmiddag bij de sushi workshop in Den Haag. De sushiworkshop word deze keer gegeven in Keizer Culinair, een kookstudio. Wij gingen voor de workshop in Den Haag maar de workshop word op verschillende locaties gegeven. Er is plek voor zo’n 40 personen die verdeeld zijn over verschillende grote tafels. Je zit hierdoor bij onbekende aan tafel om de sushi te leren maken. Al snel ontstaat tussen iedereen contact, samen helpen we elkaar om mooiere sushi’s te krijgen. Super leuk dat het zo lekker sociaal is, je leert gelijk nieuwe mensen kennen die dezelfde passie voor eten hebben.
Met een duidelijke, goede uitleg van sushimeester Seme gaan we aan de slag.
Iedereen heeft een eigen rolmatje, een bak rijst en nog wat verschillende ingrediënten en hulpmiddelen. We gaan op een leuke manier aan de slag, Seme verteld steeds een stap in het maken van de sushi en hierna doen we dit na. Hierna word de volgende stap verteld en zo gaat het door tot het klaar is. Super handig om het zo te doen, als je eerst een kwartier moet luisteren en het daarna pas na kunt maken ben je het snel weer vergeten. Ondertussen loopt Seme ook rond om overal mee te kijken en aan te sturen.


We maken verschillende soorten sushi’s. Een nigiri, een maki, een uramaki een temaki en een gunkan. Een nigiri is een bolletje sushirijst met een topping erop of erover, we maken deze met een omelet. Een maki is een sushirolletje waarvan de rijst in een norivel zit en in het midden een stukje vis, vlees of groente/omelet zit. De uramaki is eigenlijk een omgekeerde maki, hierbij zit de rijst aan de buitenkant. Een temaki is een soort handroll, een gevuld puntzakje en een gunkan is een soort bootje. Onderop zit rijst en bovenop steekt het norivel een beetje uit waardoor er een extra topping op kan.
We krijgen een zeewier- proeverij met uitleg over de verschillende soorten nori- zeewier vellen. Het gaat in kwaliteitsstappen van ‘green’ tot ‘platinum’ en je kunt als regel onthouden dat hoe donkerder groen het nori vel is, hoe intenser de zeewier smaak is. Ook volgt er een uitleg over wasabi en andere veelgebruikte ingrediënten bij het maken van sushi. De wasabi die wij normaal gesproken kopen is een beetje kunstmatig omdat echte wasabi onwijs kostbaar is, eigenlijk net zoals bij truffel. In de workshop gebruiken we een wasabipoeder die we met water tot een pasta roeren. Deze smaak is zó sterk, ik heb nog nooit zulke sterke wasabi geproefd.


We hebben het onwijs naar ons zin gehad. Eerst maakten we stap voor stap alle sushi bereidingen en hierna volgde de vrije ronde. Hierin mag je lekker maken wat je zelf wilt met voldoende verse ingrediënten om mee te werken. Er was verse zalm en tonijn, surimi, omelet en sojaboontjes. Ook bijzondere ingrediënten als ingelegde pompoenschil, zwart en groen sesamzaad en furikake waren tot onze beschikking.
Ik haal vrij regelmatig sushi af bij mijn favo sushizaak in Leiden maar nu ik deze workshop heb gehad wil ik het zeker thuis nog eens zelf maken! Iedereen kreeg een mooie goodybag mee naar huis met wat rijst, sesam, wasabipoeder en andere handige ingrediënten. Ik moet alleen nog een sushimatje kopen en dan kan ik aan de slag! Eerlijk is eerlijk, het gaat me waarschijnlijk een paar uur kosten om het thuis te maken. Maar op een zondagmiddag ermee starten, een lekker muziekje op de achtergrond… Ik zie het wel zitten! Zaterdags al lekker wat verse vis en groenten op de markt inslaan en de rijst vast koken en dan de dag erna aan de slag met rollen. 🙂
De workshop word op verschillende plaatsen aangeboden, kijk hiervoor even op hun website wanneer het bij jou in de buurt is. De workshop kost €29,00 pp wat ik een mooie prijs vind voor al de uitleg, het tussendoor eten en de maaltijd- vullende box sushi die je na de vrije ronde mee naar huis kunt nemen. Naast de basis workshop zijn er eventueel ook workshops voor gevorderde te volgen.
Deze blog bevat een samenwerking maar zoals altijd, mijn eerlijke mening.
