Polenta met geroosterde koolraap en paddenstoelen, hmm! We zitten nu een beetje in een overgang van het weer, de lente laat zich steeds vaker zien. Toch vind ik het dan lekker nog van de laatste producten te genieten van het vorige seizoen voor we er weer een jaar op moeten wachten. 🙂 Al heb ik ook veel zin in alle lente en zomerse gerechten! Eigenlijk kun je al deze producten het hele jaar door kopen maar in de ‘koude’ seizoenen zijn ze toch op het lekkerst verkrijgbaar. Maar.. Genoeg over het weer, we gaan over naar het recept! 🙂 Je kunt polenta als pap eten zoals ik deed of je kunt het krokant bakken. Dit doe je door de pap af te laten koelen, je kunt het hierna snijden en frituren. We hadden nog koolraap en paddenstoelen in huis en hierbij leek polenta pap me erg lekker. Polenta is best machtig, hou hier rekening mee. Je kunt het niet opnieuw koken maar dus wel frituren.
Hoofdgerecht zonder vlees
Dit heb je nodig:
Voor de polenta:
- 700 ml melk
- 5 ml water
- bouillonpoeder
- 1 teentje knoflook
- tl tijm
- tl rozemarijn
- 240 g polenta
- 1 teentje knoflook
- 150 g paddenstoelen mix (of eventueel kastanjechampignons)
Voor de koolraap:
- 1 koolraap
- arachideolie
- 1 toetjeslepel tijm
- zeezout
- versgemalen peper
- 1 dopje ketjap
Zo maak je het:
- Begin met de koolraap, nadat je de oven op 200ºC voorverwarmen hebt gezet. Zet een pan met ruim water en wat zout op en breng het aan de kook. Schil de koolraap en snijd het in plakken van ongeveer een cm dik. Snijd deze plakken in repen en als ze te lang zijn nog eens doormidden. Wanneer het water kook blancheer je de koolraap alvast 5 minuten, zo duurt het iets minder lang in de oven. Giet de koolraap af en dep het droog tussen wat keukenpapier. Leg de koolraap-repen in een ovenschaal en hussel het met wat arachideolie, tijm, zout, peper en ketjap. Schuif het in de oven en hussel het om de 10 minuten zodat alle kanten goed gaar kunnen worden.
- Voor de polenta breng je eerst de melk en water aan de kook. Snijd het knoflookteentje fijn en voeg dit aan het vocht toe. Breng het verder op smaak met tijm en bouillonpoeder. Wanneer het kookt voeg je het polentameel toe. Nu is het een kwestie van op laag vuur doorgaren. Roer regelmatig, anders gaat het aankoeken. Polenta heeft ongeveer 20-30 minuten nodig maar kijk hiervoor nog even op de verpakking. Je moet geen echte korrels meer proeven maar een pap- structuur.
- Wanneer je het idee hebt dat de polenta en de koolraap bijna klaar zijn kun je de paddenstoelen bakken. Bij mij duurde de polenta ca. 25 minuten en tot die tijd heb ik de koolraap in de oven gelaten. Verwarm hiervoor wat olie in een koekenpan. Maak het teentje knoflook schoon maar laat het heel. Wanneer de olie heet is voeg je de knoflook en de paddenstoelen toe. Strooi wat zout over de paddenstoelen, dit houd het vocht vast waardoor je paddenstoelen meer smaak behouden.
- Serveer het gerecht door wat polenta in een diep bord te leggen, hierover wat koolraap en bovenop de paddenstoelen.