Gezonde courgettecake klinkt niet zo lekker maar van de courgette proef je eigenlijk niks. Je krijgt aardig wat groente en fruit binnen en toch heb je een lekkere snack, super chill! Van de markt haalde ik goedkope courgettes. Ik vind courgette een goede groente om mee te werken, je kunt er van alles mee. Toen ik een recept van courgettecake op de blog little spoon zag staan wist ik dat ik dit ook moest maken! Met een paar kleine aanpassingen ontstond mijn cake. Courgette is licht verteerbeer en zit vol vezels en mineralen, super gezond dus! De structuur van de ‘cake’ is een beetje te vergelijken met bananenbrood, ik vond het in ieder geval erg lekker en makkelijk mee te nemen. 🙂
Toetjes& andere zoetjes, snack
Aantal stuks: Afhankelijk van hoe dik je de plakken snijd maar ca. 10
Dit heb je nodig:
- 1 courgette
- 2 eieren
- 2 el chiazaad
- 70 ml walnootolie
- 70 ml olijfolie
- 120 g honing
- 350 g volkorenbloem
- 2 tl bakpoeder
- 2 el koek- specuklaaskruiden
- snuf zout
- paar walnootjes (gepeld)
- 1 peer
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Wanneer je een keukenmachine hebt mix je eerst de eieren, olie, honing en de courgettes tot een egaal beslag. Voeg hierna de bloem, bakpoeder, zout en de kruiden toe. Mix het nog even goed door elkaar tot er geen klontjes meer in zitten. Wanneer je geen keukenmachine hebt kun je de courgette raspen en alles in een kom mengen.
- Snijd de peer in vieren, verwijder het klokhuis en snijd het in plakjes. Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet het in met wat olie. Giet het cakemengsel erin en leg de plakjes peer bovenop. Strooi de walnoten over de cake en druk ze er lichtjes in, anders verbranden ze.
- Zet de cake voor ongeveer 45-50 minuutjes in de oven. Laat het eerst goed afkoelen voor je de gezonde courgettecake aansnijd.