Bijgerechten, DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Hapjes, Recepten, Snacks, Voorgerechtjes

Filodeeg hapjes met geitenkaas en aalbessen

Filodeeg hapjes met geitenkaas en aalbessen. Snoezige, knapperige flapjes met een zachte, romige vulling. Geitenkaas en aalbessen, wat een geweldige combinatie. Het vette, volle van de geit gaat heel goed samen met het friszoete van de besjes. Ik maakte een compote van de aalbessen en deed dit bij de vulling. Heerlijk! Filodeeg hapjes zijn wat knapperiger als bladerdeeg hapjes, erg lekker met de smeuïge binnenkant.

Filodeeg is soms wat lastig omdat de dunne vellen snel scheuren. Koop je een pakje diepvries deeg, haal dit dan echt pas uit de vriezer op het moment dat je het gaat gebruiken. Haal de vellen als ze nét aan ontdooid zijn van elkaar af en maak je flapjes gelijk. Mocht er toch iets scheuren kun je dit oplossen door het met een beetje eiwit aan elkaar te ‘lijmen’.

Bijgerecht, hapjes, snack

Aantal stuks: 6/7

Dit heb je nodig:

  • 1 pak filodeeg
  • 125 g zachte geitenkaas
  • 80 g aalbessen
  • 1 tl honing+ extra
  • 1 ei

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Pluk de aalbesjes van de takken en verwarm ze met de tl honing en 3 tl water op het vuur. Het moet licht inkoken tot een compote, het mogen wel nog wat stukjes zijn. Zet hierna het vuur uit en laat de aalbessencompote een beetje afkoelen. Scheidt het ei, Breek het ei voorzichtig en doe het eigeel en eiwit allebei in een apart bakje.
  • Pak voor elk flapje steeds opnieuw een vel filodeeg. Kijk even naar de voorbeelden op bovenstaande afbeeldingen. Pak een hoek van het deeg maar laat zo’n 3 cm van de rand vrij. Verdeel in het midden in driehoeksvorm wat brokjes geitenkaas en aalbessen. Doe er hierna een klein dotje honing bij. Vouw de randen om en rol het deeg dan door als een driehoekje. Smeer de uiteindes in met eiwit voordat je ze vouwt, dan blijft het goed plakken. Leg het flapje op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Herhaal dit proces tot de alle flapjes hebt gemaakt. Ik had een klein beetje filodeeg over, dit kun je ook nog gebruiken om de wat zwakkere stukjes wat extra te bedekken mochten er scheurtjes zijn, zo loopt de kaas er minder uit.
  • Smeer de bovenkant van de geitenflapjes in met de eidooier voor een mooie kleur, besprenkel ze hierna nog met wat grof zeezout. Bak de flapjes in ca. 15/20 minuten af in de oven maar houd het tussendoor wel even in de gaten of ze niet te donker worden of de kaas er al uit wil lopen. Eet smakelijk!

Meer hapjes? Bekijk ook eens deze vegetarische empanadas, deze camembert uit de oven, deze vega balletjes of deze gezonde kipnuggets met dip.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *