Kokspraat, Reviews

Detox, is een sapdetox iets voor jou?

Detox.. Een mooi woord om jezelf in een paar dagen te resetten. Werkt zo’n detox dan echt? Ik ben er altijd heel sceptisch over geweest. Toch was ik ergens wel nieuwsgierig, wie ben ik ten slotte om van tevoren al een vooroordeel te hebben. De uitdaging kwam op mijn pad of ik een sapdetox aan wilde gaan. Nou.. Vooruit! Als iemand dit goed zou kunnen beoordelen is het nuchtere Roosie wel, haha..

De sapdetox die ik heb gevolgd duurt 3 dagen. Om 9.00 ’s morgens neem je een shotje met gember en om 10.00 uur neem je de eerste juice. Vanaf dan neem je elke 2 uur een sapje tot aan 20.00 ’s avonds. De sappen zijn samengesteld met groenten en fruit waardoor je een flinke portie vitamines binnen krijgt. De sappen zijn bestemd om de organen te reinigen en te zorgen voor een boost. Uiteraard kan dit zwaar vallen, 3 dagen geen vast voedsel eten. Met het pakket wat ik nam krijg je ongeveer 1200 kcal binnen, wat voor de meeste van ons veel minder is dan je verbruikt.

De juices die ik nam zijn van The Juice Factory. Ik vond de sapjes de hele dag door lekker van smaak. Er zitten meerdere groenten en fruit in 1 sapje. Van broccoli tot kurkuma, limoen, peer, pompoen, appel en meer. Een gevarieerd patroon van vitamientjes. Je krijgt er een tijdsschema bij op welke tijd je het beste welke juice kan drinken. De laatste 2 sappen vond ik het lekkerst, deze zijn net wat zoeter als die van de rest van de dag. Het pakket bestond uit 1 shotje en 6 juices van 0,5 liter per dag. Je krijgt de sapjes bevroren aangeleverd, ik heb ze thuis in de koelkast bewaard en per dag en tijd op een rijtje gezet zodat ik ze makkelijk kon pakken.

Hoe de sapdetox mij beviel..

De eerste dag ben ik met frisse moed begonnen. Een klein beetje nerveus over hoe het zal bevallen en vooral hoeveel honger ik zal voelen begon ik met de sappen. De eerste dag voelde ik me vanaf de middag niet zo lekker. Ik had wat hoofdpijn en voelde dat ik me slecht kon concentreren. Het hongergevoel viel me wel echt oprecht mee. Zolang ik geen eten rook (en dat is als chef in de keuken best lastig) had ik er niet echt moeite mee.

De tweede dag ging mij het makkelijkste af. Ik keek wel steeds uit naar het moment dat ik weer een sapje mocht. Ik had wel wat honger door de dag heen maar de sappen stillen dit gevoel, vooral rond half 4 ’s middags voelde ik mijn maag knorren. Toen ik op werk verse broodjes aan het beleggen was en de geur van ham en kaas m’n neus in kroop moest ik wel even sterk zijn maar ik heb deze dagen écht niks erbij gesnoept. Dan zou waarschijnlijk na 1 hap het hek van de dam zijn geweest, haha.

De derde dag vond ik het helemaal niks meer. Die laatste loodjes wegen het zwaarst, is het niet? 😉 Ik had echt zooooveel zin om te eten! Het grappige is dat ik niet zozeer onwijze honger heb gehad in deze dagen maar wel heel veel ‘zin’ had om te eten. Mijn focus was ver te zoeken deze dagen. Ik vergat de hele tijd vanalles en voelde me ook echt een beetje alsof ik het niet helemaal helder meekreeg allemaal. Ik kocht deze dag een heerlijk ontbijt voor de ochtend hierna. Croissants met roomboter en oude kaas, even een verwennerij om het succes te vieren dat ik het vol heb gehouden.

Conclusie

Er zijn veel voor- en nadelen te vertellen over een detox. Ik ga je niet zeggen of het nu per se goed of slecht is. Er zijn over het algemeen geen harde bewijzen dat een sap detox goed is voor de gezondheid, wel zijn er bewijzen over de gunstige stoffen in de groenten en fruit die je volop binnen krijgt. Er word aangeraden tijdens een detox niet al te zwaar te sporten, echter ben ik wel alle 3 de dagen wezen sporten. Sommige oefeningen heb ik wat lichter gepakt als normaal. In principe gingen deze workouts prima, alleen toen ik wat zwaarder ging squatten kreeg ik wat vlekjes voor de ogen en ben ik lichter verder gegaan.

De uitdaging aan deze detox vond ik om mentaal sterk genoeg te zijn, om écht niks te eten en me aan de regels te houden..

Met een voedingsschema vind ik het soms best lastig om me hier echt aan te houden. Soms heb ik onwijs de behoefte meer (meuk) te eten dan de bedoeling is en soms kan ik me er haast niet toe zetten om wéér een bakje eiwitten naar binnen te werken. Het was goed om nu eens in te zien hoe het werkt om helemaal niet te eten. Het was een kwestie van de knop omzetten en ervoor gaan.

Ik durf niks te zeggen over of ik me nu écht gezonder of gereinigd voel. Van tevoren heb ik geen bloedtesten oid gedaan. Ik voel me goed, maar niet zozeer beter als voorheen. Nu heb ik een vrij gezonde lifestyle. Ik beweeg veel, sport meerdere keren per week en eet over het algemeen gezond. Een sap detox lijkt me wel een goede start om te beginnen met een gezonde lifestyle. Door 3 dagen weinig kcal binnen te krijgen zul je afvallen en als je dit hierna goed doorpakt met de juiste voeding kan dit wellicht een toevoeging zijn. Je legt bij een sap detox even de focus op je gezondheid en als je hier nogmaal gesproken moeite mee hebt, kan dit een handvat zijn. Denk alleen niet dat je dit weken vol kunt houden, dan zul je veel tekorten krijgen. De detox die ik heb gedaan is te verkrijgen in 1, 3 of 5 dagen.

Ook benieuwd?

Mocht jij na het lezen van dit artikel helemaal enthousiast zijn geworden? Oké.. Het is even een paar dagen tanden bijten maar denk jij dat je dit aankunt? Ik heb mijn sap detox via The Juice Factory gedaan. Ik mag jullie met de code ‘ Roos25 ‘ maar liefst 25% korting geven op alle detox pakketten. Ook kun je hier zelf sapjes of shotjes samenstellen.

Deze blog bevat een samenwerking. Hoewel ik de sappen heb gekregen, schrijf ik alleen mijn waarheid over wat ik ervan vind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *