Keukendagboek, Kokspraat, Reviews

Aardappels oogsten op de boerderij met Celavita

Aardappels, ons Hollands trots.. En toch de laatste jaren in het verdoem hoekje gestopt. Terecht of niet? Met een groepje bloggers en culinair journalisten ging ik op pad. We bezochten een aardappel boerderij in Brabant die aardappels telen voor CêlaVíta. Super leuk te zien hoe het proces verloopt en we hebben veel over aardappels geleerd.

aardappels

aardappels

Waarom de laatste tijd vaak de verhalen rond gaan waarom aardappels zo slecht zijn snapte ik toch al niet..

Alsof je dik word van een normaal gebruik van een natuurlijk product, snap jij het? Diëtist Marieke vertelde ons het 1 en ander over de gezondheidsvoordelen van de aardappel. Zo bevat de aardappel vaak zelfs maar de helft van de calorieën ten opzichte van dezelfde portie pasta of rijst! De koolhydraten die onze Hollandse knolletjes bevatten zijn goede bouwstoffen voor het lichaam en leveren energie aan je hersenen en lijf. Verder bevatten aardappels Kalium en vitamine B6 en C terwijl rijst en pasta geen vitaminen bevatten. Ben je al overtuigd dat je best wat aardappeltjes kunt eten in een gezond leefpatroon?

 

Dat aardappels gezond zijn is goed maar ook de bereidingen van aardappeltjes zijn top!

Vroeger at ik vaak het standaard avg’tje of gebakken aardappeltjes met een salade en hier smulde ik al van. Ook aten we weleens gepofte aardappels of een ovenschotel met aardappels. De aardappelsalade van mijn moeder is geweldig en ik vroeg laatst nog wanneer ze die weer eens wilt maken. De aardappel is super veelzijdig. Bereidingen die je hierop kunt toepassen zijn koken, bakken, frituren, pureren, grillen, stoven, poffen of gratineren.

aardappels

aardappels

Oorspronkelijk zijn aardappels vanuit Spanje naar Nederland gekomen maar het is door de jaren heen volledig ingeburgerd in Holland. Onze landschappen zijn de ideale grond voor aardappels en de boer die we bezochten weet hier precies op in te spelen. Velden vol verschillende aardappel-rassen staan te stralen. Het meest gebruikte aardappelras is de Hanza maar ook zien we super mooie roze en paarse aardappeltjes waar de boer nog mee aan het experimenteren is, wie weet zien we die binnenkort in het supermarkt assortiment! Toch kun je de natuur nooit volledig onder controle hebben en door de warmte van dit jaar zijn hele grote stukken oogst mislukt, zo vervelend voor de boeren!

Na een grote rondleiding gingen we met z’n allen lunchen met hoe kan het ook anders.. Aardappeltjes! We proefden hierbij de nieuwste producten van CêlaVíta die verwerkt waren in gerechtjes. Deze producten kregen we ook mee naar huis om te proeven, erg lekker! De verse frieten waren mijn favoriet, hoe kan het ook anders haha! Deze producten kun je tegenwoordig ook in de supermarkt kopen.

Ik ben erover uit! Aardappels zijn gezond, lekker, goedkoop en veelzijdig, ze zouden dus veel meer gegeten moeten worden haha! Wat is jouw favoriete bereiding? 🙂

 

aardappels    aardappels

aardappels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *