Bijgerechten, Hoofdgerechten, Hoofdgerechten met vlees, Recepten

Coq au biere, kipstoof met Leffe bier

Coq au biere is de biervariant op de welbekende Coq au vin, een kipstoof met wijn. Toen ik van Leffe een kookboek ontving met recepten waar Leffe bier in was verwerkt werd ik gelijk enthousiast. Lekker veel stoofschotels waar bier in was verwerkt, hmm! Eerder maakte ik al een mac ’n cheese met bier die ik erg lekker vond, en dat terwijl ik een biertje echt heel vies vind haha. Ik heb de Coq au biere gemaakt en was er ook erg blij mee! Super lekker en ook heel gezond door alle groenten die hierin verwerkt zijn. Eigenlijk hoef je hier niks bij te serveren maar ik vond het wel lekker er nog wat knapperig brood of crackers bij te serveren omdat de stoof lekker zacht is.

coq au biere
coq au biere

Dit heb je nodig:

  • 4 kippenpoten
  • 250 g spekblokjes
  • 3 tenen knoflook
  • 3 uien
  • flinke klont roomboter
  • 3 el bloem
  • 140 g tomatenpuree
  • halve bos bospeen
  • 1 knolselderij
  • 400 g champignons
  • 3 takjes tijm
  • 1 tak rozemarijn
  • 3 el kruidenazijn
  • 500 ml kipbouillon
  • 1 flesje Leffe Bruin
  • peper en zout
  • bosje platte peterselie

Zo maak je het:

  • Pak een grote kom om alle groentes zo even in te bewaren. Was de bospeentjes en snijd het in dunne, schuine plakjes. Snijd daarna de knolselderij rondom schoon (bewaar het groen!), was de knolselderij en snijd alles in kleine blokjes van ongeveer 1×1 cm. Snijd hierna alle champignons in plakjes. Bewaar al deze groentes in de kom. Snijd het groen van de knolselderij fijn (gooi alleen hele dikke stengels weg) was het en laat het hierna even uitleggen. Doe het ook in de kom bij de andere groentes.
  • Maak de uien schoon en snipper ze vervolgens fijn. Maak hierna de knoflook schoon en snipper net zoals de uien fijn. Verhit een grote braadpan en bak de spekblokjes, de ui en de knoflook zo’n 5 tot 10 minuten aan zodat de spekblokjes net niet uitgebakken zijn. Schep ze daarna uit de pan en bewaar het even op een bord.
  • Smelt de klont boter in de braadpan, kruid de kippenpoten met flink wat peper en zout en bak ze hierna rondom in de boter goudbruin. Voeg alle kruiden, de groentes, de tomatenpuree, de bloem en het spekmengsel toe en bak alles zo’n 10 minuten, roer steeds zodat alles gelijkmatig gebakken word.
  • Voeg het bier langs de randen toe en voeg hierna de hete bouillon en de azijn toe. Laat alles 40 minuten stoven, het mag een beetje pruttelen.
  • Haal de kippenpoten uit de coq au biere en laat ze vervolgens even afkoelen. Pluk het vlees van de potten en doe het vlees terug in de pan. Stoof het geheel hierna nog 20 minuten op laag vuur. Garneer de coq au biere als laatste met wat grofgeplukte platte peterselie. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *