Recepten, Toetjes& andere zoetjes

Citroencake met frambozen merengue botercrème

Citroencake met frambozen merengue botercrème is een mooie afsluiter voor je valentijnsdiner. Zacht, zoet en roze, precies zoals valentijn beaamt toch?! 🙂 Na de carpaccio en de risotto met rode biet zal je lover versteld staan van jouw kookkunsten. Wat Bas en ik met valentijnsdag zullen eten weet ik eerlijk gezegd nog niet. Wij aten dit valentijnsmenu al weken van tevoren zodat ik het op tijd kon fotograferen en uit kon typen. Op valentijnsdag moet ik gewoon werken, waarschijnlijk word het een snelle makkelijke hap. Erg hé?! Ook wanneer het geen valentijnsdag is zit je met deze cake goed. De zachte cake met het frisse van de citroen en de botercrème die lekker zuur is door de frambozen, hmm!

citroencake met boter merenguecrème

Toetjes& andere zoetjes
Aantal stuks: 1 cake

Dit heb je nodig:
Voor de cake;

    • 150 g bloem
    • 150 g boter+ wat extra om in te vetten
    • 150 g ei (3 eieren maat M)
    • 150 g suiker
    • 1 citroen, het rasp

Voor de merengue botercrème:

      • 60 g eiwit
      • 100 g suiker
      • 180 g boter, op kamertemperatuur
      • 150 g frambozen (diepvries is prima, dan wel even ontdooien)

Zo maak je het:

    1. We beginnen met de cake. Verwarm de oven vast voor op 175 °C. Klop de boter met de suiker luchtig in een keukenmachine, met een mixer of met de hand. Het is belangrijk dat de boter wit uitslaat. Wanneer de boter luchtig is klop je de eieren erdoor. Het zal er nu misschien wat geschift uitzien maar dit komt goed wanneer je de bloem erdoor doet. Na de eieren voeg je het citroenrasp en het bloem toe. Vet een cakeblik in met wat boter, leg er in het midden 1 strook bakpapier in en giet het beslag in de vorm. Bak de cake in 1 uur op 175 °C. Check of de cake gaar is door met een prikker in de citroencake te prikken. Als de prikker droog is als je hem eruit haalt is de cake gaar.
    2. Wanneer de citroencake in de oven zit kun je meteen beginnen aan de merengue botercrème. Pureer de frambozen in een keukenmachine en zeef het zodat de pitjes achter blijven. Klop het eiwit met de suiker au-bain-marie (in een kom boven een pan kokend water) een paar minuutjes tot de suiker is opgelost. Klop het hierna met een mixer of in een keukenmachine op tot het eiwit pieken gaat vormen. Wanneer de merengue goed stijf is voeg je de boter in klontjes langzaam toe.
    3. Als laatste spatel je de frambozenpuree er langzaam doorheen. Let hierbij wel op dat het allemaal ongeveer dezelfde temperatuur heeft en je de frambozen er niet in 1 keer bij gooit, dan kan het in de schift gaan. Wanneer het toch in de schift gaat is het alsnog te verhelpen, bij mij gebeurde dit ook toen ik de frambozen er in 1 keer bij deed, haha. Mocht het in de schift gaan, verwarm alles bij elkaar dan nog eventjes au-bain-marie. Blijf goed roeren en dan zul je zien dat het vanzelf weer 1 geheel word. Zodra dit gebeurd haal je het weer van de hitte vandaan. Eet smakelijk en een hele fijne valentijnsdag!

      citroencake met boter merenguecrème

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *