Hoofdgerechten zonder vlees, Recepten

Risotto met rode biet en feta

Risotto met rode biet is een waar schilderij om naar te kijken. WÁT een kleur! Supermooi, dieprood tot roze van kleur met het wit afstekende van de feta. Hier kan ik nou echt van genieten. De smaak maakt al bijna niet meer uit, haha. Laatst ik heb een slowjuicer gehad, super leuk! Het eerste wat ik ermee deed was bietjes persen voor de risotto met rode biet. Het schoonmaken is wel een klusje maar ach, het is leuk speelgoed.

Ik heb de bietjes van tevoren geschild en kon daarna het ‘pulp’ dat eruit komt gebruiken als groente door de risotto. Mocht je nou geen juicer hebben, vervang het dan door kant- en klaar bietensap en snijd er wat voorgekookte bietjes door. Ziet dit gerecht er niet uit als pure liefde?! Komt dat even goed uit aangezien het bijna valentijnsdag is! Na de carpaccio van rosbief is dit het hoofdgerecht in mijn valentijnsmenu. 🙂

Vegetarisch hoofdgerecht
Aantal personen: 

Dit heb je nodig:

 • 7 rauwe rode bietjes (of ±  3 dl bietensap en 2 voorgekookte bietjes)
 • 200 g risottorijst
 • 2 sjalotjes
 • 1 teen knoflook
 • 1/2 el groentebouillonpoeder
 • 150 g feta
 • 1 dl droge witte wijn
 • water
 • scheutje zonnebloemolie

Zo maak je het:

 1. Schil de rode bietjes en pers ze hierna in een juicer. Bewaar het sap en de pulp in 2 aparte bakjes. Mocht je kant- en klaar sap en voorgekookte bieten gebruiken, snijd deze bietjes dan in kleine blokjes.
 2. Snipper de sjalotjes en hak het knoflookteentje fijn. Fruit in een kookpannetje de knoflook en de sjalot aan in een beetje zonnebloemolie. Voeg na ongeveer 3 minuutjes de risotto toe. Blijf goed roeren met een houten lepel, de risotto mag niet aankoeken. Na weer 3 minuutjes blus je het geheel met de witte wijn.
 3. Wanneer de wijn is opgenomen voeg je het bietensap toe. Het geheim van een goede risotto zit in het vele roeren en er goed op blijven letten, het is belangrijk dat je weet wanneer de risotto geen vocht meer op kan nemen en gaar is. Blijf dus in de buurt en roer regelmatig. Als je merkt dat het bietensap opgenomen is maar de korrels nog hard zijn voeg je steeds wat water toe, net zolang tot de risotto beetgaar is. Breng het op smaak met wat bouillonpoeder.
 4. Roer als laatste de bietenpulp of de blokjes gesneden biet erdoor en blijf even roeren tot het helemaal warm is. Strooi er wat fetablokjes over en klaar is de risotto met rode biet. Serveer het direct. Mocht je wat over hebben en dit op willen warmen, doe dit dan in een pannetje met wat water in plaats van in de magnetron, zo word het veel lekkerder.

Dek de tafel, steek wat kaarsjes aan, zet een lekker muziekje op en je hebt een fantastisch valentijnsmaal! 

risotto met rode biet

1 thought on “Risotto met rode biet en feta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *