Bijgerechten, Hoofdgerechten met vlees, Recepten

Witlof ham/kaas met fruit

Witlof is 1 van mijn lievelingsgroentes. Op alle manieren vind ik het lekker; gebakken, gekookt, gewokt, rauw of in de oven. Witlof met ham en kaas uit de oven is best traditioneel, iedereen kent het zowat. Minder vaak zie je de combinatie met fruit erbij. Hoe ik op deze versie kom heb ik aan mijn moeder te danken. Toen mijn broertje en ik nog jong en onschuldig waren vonden wij bitter niet lekker. Door fruit toe te voegen werd het wat zoeter en aten we het wel op. Inmiddels kan ik dat bittertje wel waarderen, toch blijven die vruchtjes erbij lekker!

Het duurt 2 jaar van wortel tot stronkje, dus de teeler besteed veel aandacht aan de witlof. Witlof blijft wit doordat het in het donker geteeld word. Zonder zonlicht vind er geen fotosynthese plaats, wat bladeren een groene kleur geeft. Witlof helpt de lever te ontgiften en bevat veel mineralen. Witlof telt weinig calorieën (2 per 100 gram) en bevat ook nog eens veel vitamine C en kalium. 

witlof met ham kaas en fruit recept 2 personen

Bijgerecht
Aantal personen: recept voor 2 twee personen

Dit heb je nodig:

  • 6 kleine stronkjes witlof
  • 6 plakken kaas
  • 6 plakken ham
  • 1 klein blikje vruchtjes op siroop
  • zout en peper

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet een pan met water en wat zout op hoog vuur. Aan de onderkant van de witlof zit de kern. Probeer deze er voorzichtig uit te snijden. Dit gaat het makkelijkste door het als een kegelvorm eruit te snijden (zie afbeelding). Blancheer de witlof een paar minuten tot het net beetgaar is en giet ze dan af.
2. Wikkel elk stronkje witlof eerst in een plakje kaas  en daarna in een plakje ham. Leg dit in een ovenschaal en verdeel de uitgelekte vruchtjes hierover. Zet het voor ca. 10 min in de oven en breng evt. op smaak met nog wat zout en peper.

witlof met ham kaas fruit uit de oven
Mijn mooie tekening *kuch kuch*.. Het maakt het wat duidelijker, dat is het belangrijkste 😉

witlof met ham kaas en fruit recept 2 personen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *