Brood, Recepten

Pittige uienkruier met kaas en chorizo

Uienkruiers zijn super simpel maar toch vind ik het altijd super lekker. Wanneer ik even snel een broodje wil scoren is een kaasbroodje of iets wat hierop lijkt vaak de winnaar. Het kost haast niks als je een uierkruier zelf maakt, waarom is het bij de bakker dan een stuk duurder dan veel van de andere snacks als bijv. een saucijzenbroodje? Ik heb geen flauw idee maar daarom maak ik ze lekker zelf! Ik pimpte de uienkruier op met wat chorizo en sambal, een lekkere spicy lunch die de dag daarna in m’n trommeltje mee ging naar werk. 🙂

uienkruier

Broodje

Aantal stuks: 1 groot brood voor 4-6 porties

Dit heb je nodig:

  • 250 g bloem + een beetje extra
  • 7 g gedroogd gist (1 zakje)
  • 130 ml lauwwarm water
  • 2 uien
  • 1 toetjeslepel mosterd
  • 1 toetjeslepel honing
  • 2 tl sambal
  • 75 g chorizo
  • 3 plakken kaas (ik gebruikte Maaslander Kruid&pit: chili, dragon en lijnzaad)
  • zout

Zo maak je het:

  1. Meng het lauwwarme water en de gist en laat het even 10 minuutjes weken, hierdoor activeer je de gistcellen. Meng hierna het gistmengsel met de bloem en kneed het goed door tot een redelijk soepel deeg. Bestuif je werkbank zodat het niet vast blijft plakken. Wanneer het deeg mooi is doe je het in een bestoven kom, laat het hierna ongeveer 30 minuten rijzen in een redelijk warme omgeving.
  2. Ondertussen kun je alvast de topping van de uienkruier maken. Snipper de uitjes en meng het met de mosterd, honing, de sambal en wat zout naar smaak. Snijd de chorizo in kleine stukjes. Verwarm ook de oven alvast op 180 ºC.
  3. Wanneer het deeg gereden is kun je het uitrollen. Bestuif de werkbank en je deegroller opnieuw een beetje en rol het uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter.
  4. Bekleed een bakplaat met een bakpapiertje en leg het deeg erop. Verdeel het uimengsel en de chorizostukjes over het deeg en leg hier de plakken kaas overheen. Bak de uienkruier ongeveer in een halfuur af. De kaas moet mooi gesmolten zijn en het deeg niet meer plakkerig. Laat het een beetje afkoelen en snijd het in porties. Eet smakelijk!

uienkruier

6 thoughts on “Pittige uienkruier met kaas en chorizo

  1. Ik zie de chorizo alleen in de ingredientenlijst staan,verder niet in de beschrijving.
    Moet de chorizo eerst uitgebakken worden of meng je hem gelijk met de uien?
    Kan je het deeg ook met zelfrijzend bakmeel maken?

    1. Hoi Coby!
      Oeps, wat stom! Ik heb het recept even aangepast. =)
      De chorizo hoeft niet meegebakken te worden, het kan eventueel wel maar zo was het ook erg lekker.
      Ik durf niet helemaal zeker te zeggen of het ook met zelfrijzend bakmeel kan omdat ik dit niet uitgeprobeerd heb maar ik denk het wel. Zelfrijzend bakmeel is in feite bloem met bakpoeder dus het zal vast wel lukken maar misschien dat het wat luchtiger zal worden. Ik zou dan de helft aan gist gebruiken.
      Ik hoor graag of het gelukt is! =)

  2. Hoi Roos,
    Vanavond je uikruier gemaakt. De topping is heerlijk, het brood is niet gelukt. Het kwam in de oven niet omhoog, waardoor het een eigenlijk een uipizza is geworden. Mist er misschien een ingrediënt in het deeg?
    Groet, Eefje

    1. Ha Eefje. Bedankt voor je reactie, leuk dat je de uienkruier hebt gemaakt! Als het lauwwarme water en de gist (wel nog de de juiste datum?) geactiveerd zijn, zou het eigenlijk goed moeten komen.. Vervelend dat het niet is gaan rijzen. Het is alweer even geleden dat ik dit heb gemaakt, ik zal het binnenkort nog eens checken maar in ieder geval wel fijn dat de topping wel erg lekker was! Uien- chorizo pizza lijkt me ook best een lekker idee haha! 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.