DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Recepten, Toetjes& andere zoetjes

Pavlova’s met yoghurtroom en vers fruit

Pavlova’s zijn prachtig. Mooie merengue’s met een crème erop en vaak gegarneerd met het mooiste fruit. Je hebt ze in grote maten als dessert voor een grote groep of zoals deze, in kleine schattige 1 persoons gebakjes. Ik heb wat kleintjes gemaakt en 1 grote. Ik vond toch de kleine pavlova’s wat eleganter en daarom heb ik deze gebruikt voor dit recept. Mocht je toch liever 1 grote maken, volg dan alsnog precies dit recept, bak het alleen wat langer af in de oven tot het mooi stevig is.

Pavlova komt oorspronkelijk uit Australie of Nieuw Zeeland, ze beweren allebei dat het hun recept is haha. Het is vernoemd naar de balletdanseres Anna Pavlova die beide landen bezocht in de jaren ’20. De ronde merenguevorm zou een verwijzing zijn naar haar tutu (lees er hier meer over, het is een mooi verhaal). Wat een pavlova zo heerlijk maakt is de krokante buitenlaag en de chewy binnenkant. Met deze zachte, frisse crème bovenop en het zoete fruit is het een waar feestje. 

pavlova

Toetjes en andere zoetjes, DIY
Aantal: 10-15 stuks

Dit heb je nodig:

 • 5 eiwitten
 • 1 el azijn
 • 250 g suiker
 • 1 el maizena
 • 1 tl citroensap (uit fles is ook prima)

voor de crème:

 • 250 g slagroom ongezoet
 • 150 g magere yoghurt

en verder:

 • vers fruit naar keuze

Zo maak je het:

 1. De merengue voor de pavlova sla je op in een keukenmachine of in een kom met een mixer. Kies welke optie te gebruikt maar ontvet de bekken eerst met het citroensap en wat keukenpapier. Verdeel het sap over de bekken zodat het citroensap het vet afbreekt dat er eventueel nog in zit en veeg het uit met het keukenpapier. Verwarm de oven voor op 100°C.
 2. Klop de eiwitten goed stijf en voeg ondertussen langzaam de maizena, azijn en het suiker toe. Bedek een bakplaat met bakpapier. Mocht je een spuitzak hebben kun je deze gebruiken om mooie hoopjes pavlova op te spuiten. Je kunt hiervoor ook een stevig diepvrieszakje gebruiken door aan de onderkant een puntje af te knippen. Wat je ook kunt doen is met 2 natte lepels hoopjes scheppen en deze op het bakpapier leggen. Bak de pavlova’s af, dit duurt tussen de 3 kwartier en 1.5 uur, het hangt er vanaf hoe groot de hoopjes zijn en hoe sterk jouw oven is. Zet een wekker voor 45 minuten en check ze dan even. De pavlova’s zijn klaar wanneer ze mooi stevig zijn, ze moeten niet indeuken als je ze aanraakt. Wanneer ze goed zijn zet je de oven uit en laat je ze een halfuur in een dichte oven afkoelen.
 3. Wanneer de merengue’s in de oven staan af te koelen kun je de crème maken. Klop de slagroom op en meng hier de yoghurt doorheen. Ik heb bewust ervoor gekozen hier geen suiker door te doen omdat de pavlova al zoet genoeg is door de merengue en het fruit.
 4. Bedek elke merengue met wat crème en verdeel er wat fruit over. Wil je ze voor later bewaren? Bewaar de crème dan apart in de koelkast en de pavlova’s in een luchtdichte bak buiten de koeling. Eet smakelijk!

 

pavlovapavlova

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *