Meestal zie je foccacia met knoflook, olijven en zongedroogde tomaten. Ik vind dit erg lekker, maar wou een keer wat anders. We hadden nog aardig wat noten en zaden in huis, dus kwam ik op het idee van een notenfoccacia. Door de helft van de olie door walnootolie te vervangen, heeft de foccacia een echte notensmaak.
Brood
Dit heb je nodig:
- 1 zakje gist
- 250 ml lauwwarm water
- 25 ml walnotenolie
- 2 tl fijn zout
- 25 ml zonnebloemolie + iets extra
- 500 g bloem + iets extra
- 135 g noten en zaden (pistachenoten, macadamianoten, pijnboompitten, pompoenpitten)
- grof zeezout en versgemalen peper
- gedroogde rozemarijn
Zo maak je het:
1. Doe het zakje gist in het lauwwarme water, roer het even door en laat het ca. 10 min. staan. Ondertussen hak je de noten grof. Rooster ze in een koekenpan zonder vet.
2. Meng de bloem met het fijne zout en voeg dan de walnotenolie, zonnebloemolie en het gistwater toe. Kneed het tot een soepel deeg. Kneed de noten en zaden erdoor en vorm een bal van het deeg. Doe het deeg in een met bloem bestoven bak, verdeel een heel klein beetje over over de bovenkant en dek het af met een natte, warme theedoek. Laat het deeg een uur rijzen. Houd de doek af en toe weer onder de warme kraan en dek het weer opnieuw af.
3. Rol het deeg uit tot een lap van 1 cm dik. Vet je bakplaat in (evt. bakmatje) en leg het deeg hierop. Dek het weer af met een hete theedoek en laat het nog een halfuur rijzen.
4. Verwarm de oven voor op 250°C. Prik met je vinger kuiltjes in het deeg. Bestrooi het deeg met versgemalen peper, grof zeezout en wat gedroogde rozemarijn. Bak het ca. 15 min. goudbruin en gaar. Laat het een beetje afkoelen voor je het aansnijd.
-Gist moet je altijd even laten wellen in lauwwarm water. Op deze temperatuur worden de gistcellen actief en gaat je brood mooi rijzen. Met koud of heet water werkt het niet.
-Als het deeg te droog is voeg je een beetje extra water toe, als het te nat is voeg je wat extra bloem toe.