Keukendagboek, Kokspraat

Hoe ik denk over gewicht, gezondheid en zelfliefde

Persoonlijk stukje vandaag. Na tijden twijfelen of ik hier iets over ging plaatsen ga ik dit toch doen. Ik heb op mijn blog eigenlijk nooit mijn mening gegeven over hoe ik sta in de dingen als gewicht, gezondheid en zelfliefde. Je hebt accounts die een heel duidelijk beeld neerzetten van hoe ze hierover denken maar zo ben ik niet..

Heel duidelijk in hoe je van jezelf moet houden, hoe je jezelf moet voeden met superfoods en mineraalwater, er zijn blogs die vertellen hoe ze eetstoornissen hebben overwonnen en nu gezond leven (uiteraard heel veel respect voor) en er zijn account als die van typische ‘fitgirls’ die trainen en eten alsof hun leven ervan afhangt en je hebt nog de échte zoete accounts die niks anders posten dan mooie, heerlijke maar ongezonde taarten. En dan ben ik daar. Eten met Roos, aka Rozemarijn. Mijn mening heb ik altijd bij me gehouden. Waarom? Omdat het me niet zo interessant leek andere mensen te belasten met mijn mening. Maar goed, ik heb wel een mening en dat ga ik jullie nu laten weten. 🙂

zelfliefde

Ten eerste, zowiezo, hoe dan ook: doe gewoon wat voor jou goed voelt.

Wil jij graag 5 keer per week aan de gewichten hangen en shakies drinken, prima. Giet jij je vol met suikerproducten en vet, prima. Liever zonder koolhydraten, dierlijke producten of wat dan ook leven, prima. Ik vind alles prima zolang jij er gelukkig van word. Ik denk dat ik hiermee al meteen een groot deel van mijn mening duidelijk heb gemaakt. Niet in de verkeerde zin maar het maakt mij niet uit wat jij doet, hoevaak jij sport, hoe je eet of hoe je leeft. Als jij er maar blij mee bent.

Tuurlijk vind ik gewicht, voeding en sporten belangrijk maar eten is voor mij niet alleen een ding van ‘omdat het moet’. Eten moet voor mij zeker ook lekker zijn. De ene week sport ik 3 keer, de andere week doe ik helemaal niks. De ene avond eet ik een salade met een beetje brood, de andere avond eet ik na m’n patat met kaassoufflé én kroket nog een flink ijsje na ook. Ik vind balans belangrijk en ben vaak niet zo bezig met goed of slecht. Ik vind gezond zijn wel erg belangrijk. Als je gezond bent is je leven nou eenmaal een stuk fijner toch, wie zit nou te wachten op pijn en ellendige dingen?

De hele superfood hype is al wat minder aan het worden volgens mij, gelukkig haha. Producten die stukken goedkoper zijn, zijn vaak minstens zo gezond. Ik vind een gezond gewicht belangrijker dan een ideaal slank, gespierd social media lijf dat vaak gepaard gaat met frustraties wanneer dit niet lukt. Het moet allemaal wel leuk blijven.

En dat ding over zelfliefde dat tegenwoordig helemaal booming is.. Oké, het is belangrijk om van jezelf te houden en wat zelfvertrouwen te hebben maar als je het mij vraagt lopen sommige er een beetje mee van stapel. Boeken worden erover geschreven, cursussen worden gehouden en de instagram accounts over ‘zelfliefde’ schieten uit de grond. Wel zijn al die hulpmiddelen 9 van de 10 keer betaald natuurlijk. Als het jou helpt en je hier iets aan hebt vind ik het fijn voor jou maar dit is écht niet mijn ding. Ik denk dat ik hier te nuchter voor ben haha (of nog te jong? 😉 ), het gaat me tever ook al is het natuurlijk wel heel belangrijk jezelf te accepteren. Doe zo’n programma alleen wanneer je hier zelf behoefte aan hebt en niet omdat het er nu eenmaal ‘bij hoort’.

Wat het allerbelangrijkste is en wat de conclusie uit dit verhaal is; doe vooral wat voor JOU goed voelt! Ik zeg dat het onderwerp zelfliefde gehyped is maar vind jij het écht belangrijk? Laat mij dan lekker praten en ga er vooral mee door. Luister in die zin naar niemand, volg geen fancy diëten of verander je lifetyle niet wanneer je dit niet ziet zitten. Trek je niks van de rest aan en geniet op jouw manier, dan komt het allemaal goed!

Ik hoop niet dat deze post een slecht beeld zal geven over hoe ik over misschien wel jou denk, ik probeer juist duidelijk te maken dat ieder gewoon lekker z’n ding moet doen zonder een ander het ook op te dringen. Kilo’tje meer of minder, iets meer of minder sportief, bizarre yoga poses of krachtige kickboxers.. Uiteindelijk gaat het om je karakter toch? 🙂

Hoe denk jij over deze onderwerpen?

zelfliefde
foto’s: Lonneke Noordeloos

2 thoughts on “Hoe ik denk over gewicht, gezondheid en zelfliefde

  1. Ben ik het helemaal mee eens. Mooi geschreven. Everything is holding together with the right balance 🙂 Do what you want and what makes you happy!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *