Zoete aardappel, waar zie je het tegenwoordig niet. Elke blog heeft er wel een recept mee of verteld hoe gezond het voor je is. Ik ging op onderzoek uit en maakte zelf gepofte zoete aardappels, maar vind het zelf niet onwijs lekker. Ik hou niet zo van ‘zoetige’ groentes als bijv. ook gekookte wortels, en zoete aardappels heeft ook iets zoets. Ondanks dat ik er geen fan van ben, wou ik dit recept toch delen voor de liefhebbers. Als je er ook niet zo van houd, kan je de zoete aardappel ook vervangen door gewone aardappel.
Hoofdgerecht zonder vlees
Aantal personen:
Dit heb je nodig:
- 8 kleine zoete aardappels of 4 grote
- 3 stengels bosui
- olie
- 1 plak brie per aardappel
- 2 stronkjes witlof
- 6 radijsjes
- 1 mini spitskool
- 5 kleine worteltjes
- 1 citroen
- 1 el mosterd
- 1 el mayonaise
- 150 g yoghurt
- cherrytomaatjes aan tak
- grof zeezout
- versgemalen peper
Zo maak je het:
1. Leg wat aluminiumfolie op een bakplaat en leg de zoete aardappels hierop. Smeer ze in met een klein beetje olie en bestrooi ze met grof zeezout. Zet ze in een voorverwarmde oven van 200°C tot ze zacht zijn, dit duurde bij mij 40 min. Na een half uur doe je de cherrytomaatjes ook in de oven zodat deze kunnen roosteren.
2. Ondertussen kun je de salade maken. Snijd de spitskool in fijne reepjes, de radijs in dunne plakjes en rasp de (geschilde) wortels. Doe alle groentes in een kom en maak het aan met de mosterd, wat citroensap, mayonaise, yoghurt en peper en zout. Snijd de bosui in ringetjes en haal de blaadjes van de witlofstronkjes los.
3. Als de zoete aardappel zacht is, snijd je hem open. Leg in elke aardappel een plak brie, en doe het nog 5 min. in de oven zodat de kaas smelt. Serveer de aardappels met de salade en de cherrytomaatjes. Verdeel de bosui over de aardappels, en gebruik de witlofblaadjes als schuitjes voor de salade.