DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Recepten

DIY: Zelf sambal badjak maken

Sambal badjak maken is niet zo moeilijk. Het gene wat voor mij de meeste tijd heeft gekost was het verzamelen van de ingrediënten en het zoeken naar een recept. Er zijn echt zoveel recepten voor sambal te vinden! Soms vond ik ook kokosmelk in sambal recepten terug. Dit leek me lekker maar omdat ik dit vergeten was te halen heb ik dit gewoon weggelaten. De volgende keer wil ik dit nog toevoegen, de smaak zal dan wat milder worden. De ingrediënten waren voor mij vrij onbekend maar daarom vond ik het juist wel leuk een uitgebreider recept op te zoeken, weer wat productkennis erbij!

Ik was in de markthallen in Rotterdam en bij de toko daar heb ik de meeste producten gekocht. Het nadeel is wel dat ik nu potjes heb staan waar ik eigenlijk niks meer mee doe aangezien je niet zo veel nodig hebt voor een heel recept. Misschien had ik het in moeten vriezen of nóg meer recepten ermee moeten opzoeken maar ach.. De sambal was lekker! Je kunt het recept natuurlijk wat aanpassen. Als je een ingrediënt niet kunt of wilt kopen kun je het gewoon weglaten, als je de basis van pepers, ui, knoflook en suiker maar aanhoud komt het goed. 

DIY: Dit doe je voortaan zelf!

Aantal: 1 jampotje

Dit heb je nodig:

 • 6 rode pepers
 • 1 uitje
 • 2 tenen knoflook
 • 1 sereh stengel
 • 2 el bruine basterd suiker
 • 2 el sojasaus
 • 0,5 tl trassi (garnalenpasta, ik kocht het in een soort bouillonblokjes)
 • 50 ml tamarindepasta (peulvrucht waar pasta van word gemaakt, zurige smaak)
 • 6 kemirinoten (noten met een licht bittere smaak, rauw bevatten ze giftige stoffen dus bak deze altijd mee)

Zo maak je het:

 1. Maak de ui schoon en snipper het fijn. Maak 4 pepers schoon door de zaadjes te verwijderen en snijd de rest allemaal met zaadlijsten in stukjes. Hoe meer zaadjes je verwijderd, hoe milder de smaak zal worden dus beslis zelf een beetje hoe pittig de sambal badjak moet worden.
 2. Maal de pepers, ui en de keriminoten even in een keukenmachine tot het een soort pasta word. Voeg nu de trassi en de suiker toe en maal het nog even. Kneus de serehstengel met een vijzel.
 3. Verhit een beetje zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak het mengsel tot de uien zacht en gaar worden. Voeg dan de tamarinde en de sereh toe. Laat het nog even 5 minuutjes zachtjes doorkoken. Verwijder de sereh en laat de sambal afkoelen.
 4. Doe de sambal badjak in een goed schoongemaakt potje, dan is het zeker 2 maanden houdbaar.

 

sambal badjak

1 thought on “DIY: Zelf sambal badjak maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *