Blogs

Citroencrèmetaart (Pâte sucrée)

Ik was vrij, en wou een taart gaan maken.. Ik heb een superdik patisserieboek van Christophe Felder, waar ik heel blij mee ben, en hier ging ik in op zoek naar een recept. 1 Van de eerste recepten was deze citroencrèmetaart, en ik besloot meteen deze te gaan maken. Het recept heeft een hoop stappen, en het duurt even, maar het is niet moeilijk, het is het wachten zeker waard!

Zoetigheden
Aantal stuks: 1 taart van 22 cm doorsnee

FotoFlexer_Photo

FotoFlexer_Photo1

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 120 g zachte boter + een beetje extra om in te vetten
  • 80 g poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 25 g amandelpoeder
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 200 g bloem

Voor de gekonfijte citroen:

  • 1 citroen
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 2 dl water

Voor de citroencrème:

  • 1,2 dl citroensap
  • 120 g fijne kristalsuiker
  • 3 middelgrote eieren
  • 2 citroenen
  • 175 g boter, in blokjes
  • 200 g abrikozenjam

Zo maak je het:
1. We beginnen met het deeg. Doe de (zachte!) boter in een kom en zeef de poedersuiker erboven. Voeg de vanillesuiker, amandelpoeder en zout toe. Meng alles met een spatel tot een egaal mengsel.
2. Breek het ei en roer het erdoor. Zeef de bloem erboven en meng alles, zonder er heel veel in te kneden. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het 2 uur in de koelkast rusten.
3. Voor de gekonfijte citroen snijd je de citroen in plakjes van 2 mm dik, heel dun dus. Doe de suiker en het water in een pannetje en breng het aan de kook. Leg de citroenplakjes hierin en konfijt ze in circa 10 minuten. Je weet wanneer de citroen gaar is, door naar de schil te kijken. De schil moet bijna doorschijnend zijn. Laat de schijven afkoelen.
4. Verwarm je oven voor op 180 °C. Bestuif je werkbank met wat bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 2 mm. Vet de bakvorm in met wat boter en bekleed het met het deeg. Prik met een vork gaatjes in het deeg zodat het niet kan rijzen. Zet de taart 15-20 minuten in de oven.
5. Maak de citroencrème; doe het sap, het suiker en de eieren in een steelpan. Schil met een dunschiller de citroenen en voeg de schillen toe. Verhit het op middelhoog vuur, maar blijf roeren. Breng het zo aan de kook.
6. Neem de citroencrème van het vuur en schenk het door een zeef in een bak op de koude klontjes boter. Mix het geheel even met een (staaf)mixer tot het glad en egaal is.
7. Laat de bodem afkoelen en verdeel de lauwwarme citroencrème erover. Zet de taart een uur in de koelkast zodat het op kan stijven. Leg de schijfjes citroen op de taart. Breng de jam aan de kook en verdeel het met een kwastje over de taart zodat het mooi gaat glimmen. Zet de taart tot een uur voor het serveren in de koelkast.

FotoFlexer_Photo3

   FotoFlexer_Photo4

FotoFlexer_Photo5

 

2 thoughts on “Citroencrèmetaart (Pâte sucrée)

  1. direct gekopieerd uit een boek van Christophe Felder… beetje jammer als je een afgestudeerd kok zegt te zijn.

    1. Hallo Maarten, leuk dat je reageert. Beter goed gekopieerd dan slecht gedaan toch? Af en toe heeft een kok ook inspiratie nodig. Bovendien is dit recept al 3 jaar oud, toen was ik nog een leerling die af en toe een handvat nodig had. De bron staat erbij vermeld dus Christophe zal het vast niet erg vinden.. 🙂 Fijne dag nog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.