Kokspraat, Kookboeken

Down to earth, het kookboek van Jacob Jan Boerma

Down to earth is het kookboek van 2 gewéldige mensen; Jacob Jan Boerma en Sacha de Boer. Jacob is chefkok van drie-sterrenrestaurant De Leest in Vaassen, een prachtige zaak die tot 1 van de beste van Nederland genoemd is. Sacha is een fantastische fotografe met ontzettend veel talent om alles op z’n best te laten zien op foto. Stiekem vind ik boekreviews van wat oudere boeken zo leuk, eigenlijk leuker als van nieuwe boeken. Nieuwe boeken verschijnen in 1 keer op alle blogs (die het waarschijnlijk als perspakket hebben ontvangen) en hierna verdwijnen ze in de kast. Zo zonde! Haal die pareltjes die er al even liggen eens uit de kast, sla een willekeurige bladzijde open en ga aan de gang met het recept!

down to earth

In het boek down to earth gaan Jacob en Sacha op zoek naar pure smaken en ook word er gekeken naar de meest verse manier om aan de ingredienten te komen. Zo fotografeert Sacha onder andere op een aspergeveld en langs de kust voor lekkere verse oesters. Alle foto’s in dit boek zijn onwijs mooi, alleen al voor de plaatjes blader ik er regelmatig doorheen! De rolverdeling van Jacob en Sacha is vanzelfsprekend geworden dat de recepten van Jacob zijn en alle foto’s van Sacha.

In het boek Down to earth vind je alledaagse gerechten die je waarschijnlijk al hartstikke vaak heb gegeten, het enige verschil is dat alles hier vanaf scratch zelf is gemaakt..

Een toast met zelfgemaakte Boursin, een kip- kerriesalade of een ambachtelijk brood. Een karbonade of een rundertartaar, je vind het in dit boek. Alleen dan net even anders! Supermooi opgemaakt, soms de componenten verdeelt in iets anders en met verse, pure ingrediënten. Ook staan er wat luxere gerechten in die wat meer werk zijn. Misschien net iets teveel werk voor een doordeweekse dag maar wel heel leuk voor wanneer je een avondje wilt uitpakken met een feestelijk maal. Dan kun je bijvoorbeeld gaan voor de fruitbouillon, de makreeltartaar of de mosselen met gegrilde watermeloen en boekweitpasta. De gamba’s op een stokje met spicy creme zien eruit als een geweldig hapje en de gehaktburgertjes met courgette en tijm stelen de show als hapje op een buffet. Zelfs de tosti en de ijsbergsla met eiersalade en krokant spek zien er geweldig lekker uit ondanks de eenvoud.

down to earth

Down to earth is in verschillende smaken ingedeeld. Fris, mals, zilt, aards, zoet en wat basisrecepten..

Je zou dit haast kunnen vertalen in salades, vlees, vis, groentes en desserts. Wat een geweldig boek zeg! Ik sloeg het boek zoals hierboven beschreven willekeurig open en maakte het recept. Lekker, het werd ambachtelijk brood! Een heerlijk brood en hartstikke makkelijk om te maken! Het recept hiervan deel ik snel met jullie.

Down to earth is onder andere hier te koop voor €18,99

down to earth

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *