Al lang wou ik een Million Dollar Shortbread maken, dus op een vrije dag, besloot ik de keuken in te kruipen. Het recept vond ik op de blog van Chicks Love Food , en heb ik hierna zelf een beetje aangepast.
Zoetigheden
Aantal stuks: ongeveer 20 stuks
Dit heb je nodig:
Voor de bodem:
- 180 gram gezeefde bloem
- 70 gram rietsuiker
- 100 gram ongezouten roomboter
- 1 theelepel vanille extract
- snufje zout
Voor de karamel:
- 50 gram ongezouten roomboter
- 400 gram zoete, gecondenseerde melk
- 4 eetlepels bruine basterdsuiker
Voor de bovenste laag:
- 200 g pure chocolade
- 50 g witte chocolade
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem met de boter, de suiker, het vanille-extract en het zout tot een soepel deeg.Bedek een bakvorm van ongeveer 20 bij 30 centimeter met bakpapier.Doe het deeg in de vorm en druk het gelijkmatig aan.Bak de bodem in 15-20 minuten in het midden van de oven tot goudbruin en laat hem vervolgens helemaal afkoelen.
2. Smelt de boter en de basterdsuiker in een steelpannetje op laag vuur en voeg al roerende de gecondenseerde melk toe. Zet het vuur wat hoger als de suiker is opgelost en roer het door tot je een stevige karamel krijgt. Haal de pan van het vuur en stort de karamel uit over de afgekoelde bodem. Laat het geheel goed afkoelen voordat je met de bovenlaag van chocolade begint.
3. Smelt de donkere chocolade au-bain-marie en giet het over de afgekoelde karamel heen. Laat het nu helemaal afkoelen.Rasp de witte chocolade erover met een grove rasp. Snijd het met een warm mes in stukken.