Keukendagboek, Kokspraat

Kookdjem, een wedstrijd voor gelijkheid

Kookdjem werd afgelopen vrijdag 15 juni gehouden bij ‘De kwekerij’. De kwekerij is een grote moestuin waarin heerlijke verse groentes en fruit worden verbouwd. Wat deze plek écht bijzonder maakt is dat hier mensen aan het werk zijn die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Mensen met een handicap, een ziekte of andere problemen waardoor normaal werken niet mogelijk is krijgen hier de kans toch lekker bezig te zijn. En juist deze mooie plek is de ideale locatie voor de Kookdjem. Kookdjem is een initiatief van Hof van Sijthof, Resto van Harte, de DZB en de Gemiva-SVG Groep. Al deze organisaties begeleiden mensen met een geestelijke beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Het doel was dan ook aan andere ondernemers te laten zien dat ook deze mensen heel waardevol zijn..

kookdjem

kookdjem

kookdjem

 

Met 4 verschillende teams gingen we aan de slag..

Er waren 4 hoofdcaptains van elk een Leids restaurant waar we onder verdeeld werden. Dit waren Restaurant Dartel, Koetshuis de Burcht, De Vriend en Het Prentenkabinet. Ik heb het nog even stil gehouden maar sinds april heb ik een nieuwe baan. Ik werk niet bij 1 van deze restaurants maar bij een ander restaurant die van de gemeente Leiden is. We leiden hier mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op tot ze klaar zijn voor een ”echte” baan. Super leuk en leerzaam, ik ga hier nog een blog over schrijven maar ben er nog even over na aan het denken hoe ik alles het beste kan verwoorden. Via mijn huidige baan deed ik mee aan de kookdjem en ik zat in het team van de burcht.

Écht waar, wat prachtig om al die blije gezichtjes te zien!

Geestelijke beperking of niet, het maakt uiteindelijk niks uit in hoeveel plezier je kunt beleven. We kookten allemaal een voor- en hoofdgerecht in deze vriendschappelijke wedstrijd en kookte met verse producten uit de moestuin. Rob Geus kwam even langs en de jury bestaande uit Rudo Slappendel, Macha Smit (ex-deelnemer van Master Chef), wethouder Marleen Damen, twee leerlingen van Hof van Sijthoff en Hagenaar Henk Bres proefden en beoordeelden de gerechten. De eindstand was dat elk groepje een 8 kreeg. Zo werd het een echte wedstrijd voor gelijkheid, een mooi symbool dat stond voor deze dag.

Ik maakte een paar nieuwe vriendinnetjes en op deze dag zag ik pas écht in hoe waardevol het leven is ook al zit niet alles mee. Ik ben een dankbaar mens, ben dankbaar voor mijn nieuwe baan en hoop nog heel veel mensen blij te kunnen maken en te kunnen helpen.

 

Bekijk hier het filmpje van het event. Wil je nou echt lachen? Spoel dan door naar 14 minuten en 50 seconden want dan zie je mijn tv doorbraak hahaha!

Oké.. Nog een paar actie foto’s dan.. 😉

 

kookdjem kookdjem kookdjem  kookdjem

kookdjem

Foto credits: https://sleutelstad.nl/2018/06/16/geslaagde-kookdjem-van-leidse-restaurants-met-leerlingen-van-hof-van-sijthof/

2 thoughts on “Kookdjem, een wedstrijd voor gelijkheid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *