Keukentechnieken, Technieken tegen uitdroging

Keukentechnieken tegen uitdroging deel 1

Keukentechnieken zijn de basis van het koken. Door verschillende technieken en bereidingen te leren kun je eigenlijk vrijwel alles maken. Je snapt hierdoor ook wat de bepaalde reacties van bereidingen zullen zijn. Eerder heb ik het al over andere soorten technieken gehad, namelijk over de opmaak, het snijden, patisserie technieken en warme bereidingen. Nu zijn we aangekomen bij de keukentechnieken tegen uitdroging. Voor ons mens is voldoende vocht natuurlijk heel belangrijk alleen bedoel ik dat hier niet mee hihi. Ik heb het over hoe we ervoor zorgen dat een product bij de bereiding niet uitdroogt. Door uitdroging word het product minder sappig en smaakvol en dat willen we natuurlijk voorkomen. Ik heb deze technieken in 2 blogposts verdeeld en in deel 1 ga ik het hebben over de moeilijke woorden barderen, pikeren en larderen. 3 Verschillende technieken die toch op elkaar lijken, ze hebben alleen steeds net even een andere manier.

Barderen

Barderen is het omwikkelen van een product. Het omwikkelen van een product is eigenlijk zoals de naam het al zegt, iets om je product wikkelen zodat het niet uitdroogt en zodat het wel extra smaak krijgt. Je kunt producten omwikkelen met plakjes vlees of bijvoorbeeld een koolblad. Ga je voor het omwikkelen met vlees of vis, kies dan een vette soort als plakjes spek of gerookte zalm. Het vet gaat de uitdroging tegen en geeft je product extra smaak. Nog een fuctie van het omwikkelen is het uiterlijk, zo ziet een vleesmousse er wat mooier uit wanneer het is omwikkeld met een koolblad. Gehakt met spek eromheen ziet er aantrekkelijk goudbruin uit.

 

Larderen

Larderen heeft als functie het tegengaan van uitdrogen van vlees en het mals houden. Je doet dit door met een lardeernaald (een speciale keukennaald) het vlees helemaal te doorrijgen met reepjes vet. Je doet dit bij grote stukken van magere vleessoorten, wild vlees is hier een goed voorbeeld van.

 

Pikeren

Pikeren is hetzelfde als larderen en gebeurd ook vaak met een lardeernaald, het enige verschil is dat je het vlees niet doorrijgt maar dat je het alleen inprikt.

 

Eerlijk is eerlijk, de normale hobbykok zal deze technieken niet zo vaak gebruiken. Ik vond het toch leuk ze even in het kort te behandelen. Mochten jullie eens een groot stuk wild vlees hebben en niet weten hoe je deze moet bereiden zonder dat het uitdroogt, dan hoop ik dat jullie hier nog eens naar kijken! 🙂 In het volgende deel beschrijf ik de technieken mouilleren, rissoleren& arroseren, deze technieken zijn vaker toe te passen. Ik heb al mijn info opgedaan tijdens mijn opleiding in de praktijk en uit boeken maar op deze site kun je heel veel vinden over keukentechnieken en hier heb ik tijdens mijn koksopleiding ook deels mee gewerkt, neem vooral eens een kijkje!

keukentechnieken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.