Gado gado is een groenteschotel met pindasaus. Er zijn veel varianten van, hierbij mijne. Ik maakte deze groenteschotel bij wat rijst en kippendijen, erg lekker! Bij het vorige bedrijf waar ik werkte maakte we dit weleens voor het avondeten. De pindasaus werd dan ook zelf gemaakt, zo kwam ik eigenlijk op het idee dat dit wel een leuk recept was om met jullie te delen. Ik heb de pindasaus nu dus ook zelf gemaakt, dit is zo gedaan en smaakt toch altijd lekkerder als kant-en-klare. Ik heb groentes gebruikt die we in huis hadden maar laat je niet tegenhouden, gebruik groentes voor de gado gado die je zelf lekker vind, je kunt er je groentebak prima mee opruimen. Gado gado is van oorsprong een Indonesisch gerecht en word vaak geserveerd met rijst en kroepoek. Mocht je vegetarisch zijn, gebruik dan emping (gemaakt van de melindjonoot) in plaats van kroepoek wat van garnalen gemaakt word.
Bijgerecht
Dit heb je nodig:
- 1 ei
- handje pinda’s
- portie zelfgemaakte satésaus
- 4 stengels bleekselderij
- 1 groene paprika
- 200 g sperziebonen
- 1 broccoli
- 1 winterpeen
Zo maak je het:
- Zet een grote pan op met zout en ruim water. Maak de groentes schoon; schil de winterpeen, snijd de uiteindes van de sperziebonen en verwijder de zaadjes uit de paprika. Snijd alle groenten in stukjes, zorg hierbij dat de groentes per soort ongeveer gelijk zijn gesneden zodat ze een gelijke garing krijgen.
- Kook het ei tot het hardgekookt is (wanner het water kookt nog 7 min), laat het schrikken onder koud water en pel het. Snijd het ei in partjes. Blancheer alle groenten in de grote pan. Begin met de paprika, dan de bleekselderij, sperziebonen, broccoli en als laatste de winterpeen. Wanneer een groente klaar is schep je het met een schuimspaan uit het water zodat je dit steeds opnieuw kunt gebruiken. Dompel de groenten onder koud water, zo stopt het garen en blijft de kleur het mooist. Haal ze er als ze koud zijn wel weer uit, anders verliest het smaak. De groentes hebben allemaal 3 á 4 minuten nodig, het mag nog een bite hebben.
- Verwarm de pindasaus maar laat het niet koken. Verdeel de groentes over een schaal, bedek het met de pindasaus en verdeel de pinda’s en eipartjes hierover. Ik heb het met lauwe groentes gemaakt. Wil je het liever echt warm hebben? Warm de groentes dan na het afspoelen heel even op in water boter, of als je dat teveel gedoe vind spoel je het gewoon niet af. 😉