DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Recepten

Paastip Do It Yourself zelf boter maken

Een DIY boter maken. (DIY staat voor do it yourself 🙂 )Van Boska ontving ik een pakketje om een DIY boter maken te doen, zo leuk! In het pakketje zit een botermesje, recept, kruiden, zout, een houten lepeltje en wat info over producten van Boska. Ik wou de boter maken rond de kersttijd en toevallig kocht mijn moeder van dit merk een nieuwe kaasfonduepan, 2 vliegen in 1 klap; kaasfondue en zelfgemaakte boter! Ik was te laat met het uitwerken van het recept voor de kerst zelf. Omdat zelf boter maken toch iets ‘feestelijks’ heeft (en het ook best lang duurt om te maken haha) heb ik gewacht tot pasen! Dus.. Wil jij je (schoon)familie, vrienden, vriendinnen, kinderen of wie dan ook eens perplex laten staan door zelfgemaakte boter voor te schotelen? Ren naar de supermarkt en haal de ingrediĂ«nten! Eigenlijk heb je niks uit de Boska pot nodig, het is vooral heel schattig. 😉   

Zelf boter maken boska

DIY: dit doe je voortaan zelf!
Aantal: ca. 80 g boter

Dit heb je nodig:

  • 1 liter melk
  • 0,5 l karnemelk
  • 0,5 l slagroom
  • de inhoud van de Boska set of kruiden naar keuze
  • 1 l koud water (zet dit van tevoren in de koelkast)
Zo maak je het:
1. Doe de slagroom, melk en karnemelk in een kom met een deksel erop. Laat het mengsel een uur staan om aan te zuren.
2. Pak na dit uur je mixer erbij en mix het mengsel op de hoogste stand, dit gaat even duren dus hou je mixer in de gaten. Sommige mixers worden na een kwartier warm, stop dan even en ga hierna weer verder. Na een paar minuten zal het geheel gaan schuimen. Na 5-10 minuten word het geheel dikker. Na 20 minuten mixen word het nog dikker en zullen de eerste klontjes opkomen. Na ongeveer 30-40 minuten zal het geheel scheiden; de boter zal samen gaan klonten en het vocht niet. Ga door totdat alle boter blijft plakken en je een laag vloeibare zuivel overhoud. Dit kan met een handmixer maar als je een staande mixer hebt is het helemaal ideaal. Ik gebruikte een handmixer, je krijgt een beetje een lamme arm maar denk maar aan die groeiende armspieren en die lekkere boter die je er aan over houd. 🙂
3. Zeef het mengsel zodat de boter in de zeef blijft, het vocht kun je drinken, dit is karnemelk geworden. Spoel de boter met het koude water (uit de koelkast). Wrijf met de bolle kant van een houten lepel en druk de boter samen tot er geen vocht meer uitkomt.
4. Nu alleen nog het op smaak brengen van de boter. In de Boska set zitten Provençaalse kruiden, bruschetta kruiden en zout, gebruik dit of laat je eigen fantasie los. Maak voor bij vlees eens een rozemarijn boter of voor bij vis een citroenboter, je kunt alle kanten op! Verpak de boter in vetvrij papier of leg het in een botervloot. In de koelkast is het maximaal 2 weken houdbaar, in de vriezer vrijwel onbeperkt.
Van dit recept heb ik in totaal 180 gram verse boter over gehouden en 1,2 liter vocht.
DIY boter maken

 

2 thoughts on “Paastip Do It Yourself zelf boter maken

  1. Hoi Rozemarijn,
    Ik had een vraagje. Het recept dat je opgeschreven hebt, heb je die zelf veranderd?
    Vandaag heb ik voor het eerst met de Boska-boter-set boter gemaakt, maar bij mijn set staat 0,1 liter karnemelk. Bij jou zie ik 0,5 liter staan en ik vroeg mij af of het boter maken dan makkelijker gaat, het duurde bij mij nl. bijna 2 uur voordat er klontjes boter kwamen…
    Groetjes,
    Ilona

    PS:Mooi blog heb je, ik kwam er toevallig op maar kom zeker vaker langs!

    1. Hoi Ilonka,

      Bedankt voor je interesse en de reactie! Wauw, 2 uur kloppen is helemaal lang! Ik heb even in mijn boekje gekeken die erbij zat en daar staat inderdaad ook 0,1 liter. Ik denk dat ik op het moment zelf gewoon verkeerd heb gekeken en een halve liter ervoor gebruikt heb. 🙂 Al duurde het bij mij ook best lang.. Ik heb ook een keer gezien dat als je alleen slagroom heel dik klopt dat het uiteindelijk ook boter word, misschien is dat een tip voor je voor de volgende keer! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *